Lacival vannak a Kádár-éra hitelfelvevői

2013.07.22. 22:03

Kockázatos dolog politikus háza elé tüntetést szervezni, ha a célszemély otthona nem valami hivalkodó budai villa, aminek láttán az ember csak az elmúlt huszonháromévről meg a szétprivatizálásról tud dünnyögni maga elé.

Kövér László háza Szigetszentmiklóson egyáltalán nem ilyen. Hamisítatlan nyolcvanas évekbeli családi ház, amit bármelyik vezető politikus szívesen mutogatna, ha azt akarná bizonyítani a választóknak, hogy ő is közülük való. Még nagyobb a tüntetők rizikója akkor, ha a címzett ráadásul harminc éve a környéken él, és mindenki gyerekkorától ismeri. Egy ilyen terepen a tiltakozóknak az ő rosszallásukkal is számolniuk kell.

Éhező devizakárosultak Kövér házánál

A devizahitelesek védelmére létrejött Nem adom a házam mozgalom tagjai hétfőn mégis háromnapos éhségsztrájkba kezdtek "Laci házánál", bízva abban, hogy a házelnök közbenjárására felfüggesztik a törleszteni nem tudók kilakoltatását.

Kocsonya, a japán malac

"Én sem kaptam segítséget, megfizettem a magam hitelét, tegyenek így ők is" – vonta meg a vállát Laci egyik szomszédja, miközben a kerítésen kidugta az orrát egy puliméretű fekete malac. „Az internetről szereztük, valami japán fajta. Jóban van a kutyával" – mondta el Kocsonya rövid történetét a házigazda. „220 ezer forintot vettem fel annak idején, 3-4 ezer forintos fizetésre, mégis rendeztem a tartozásom" – idézte fel a férfi a maga Kádár-kori hitelét, amelyet az állam épp az IMF kölcsönéből tudott nagyvonalúan kiosztani.

„Megérdemlik, tudták, mire vállalkoznak, amikor meg előnyük származott az árfolyamból, akkor nem volt bajuk. Azt hitték, félpénzen megúszhatják? Mások meg átlátták, és magyar pénzben vették fel a hitelt, és most nincsenek is bajban" – mondta a bemutatkozás helyett csak "Zsiga" feliratú tetoválását felvillantó férfi. Méltatlankodása közben az egy kicsit meglepte, hogy Orbán Viktor is hibás terméknek nevezte a devizahiteleket. „Hát, mindenkinek megvan a maga véleménye" – zárta le a beszélgetést.

Nem kell minket megmenteni

„Ahol jogállam van, ott nem illik alkalmazni éhségsztrájkot, de itt azt gondolom, hogy kötelező, hiszen más módon nem sikerült akkorát ütni, hogy észrevegyék" – indokolta az akciót Póka László, aki harmadmagával kezdte meg az éhezést egy „Feel the rain" feliratú sátor alatt, néhány méterre a házelnök biztonságáért felelős őrök lakókocsijától.

„Sokat kértük az országgyűlést, egyenként a képviselőket, a kormányt is, hogy állítsák meg a kilakoltatásokat, amit gyakorlatilag törvénytelenül hajtanak végre azután, hogy a kúria is kimondta, semmisek azok a szerződések, amelyek nem tartalmazzák költségként az árfolyamrést. Ezt megállítani a kormány vagy az országgyűlés tudja, ezért akarjuk a házlenöknek elmondani, hogy mit szeretnénk" – magyarázta a rögtönzött sajtótájékoztatón Póka, hogy miért Kövér házánál tüntetnek.

„Nem kell megmenteni a devizahiteleseket! Nem arra kérjük a kormányt, hogy az adófietők pénzén rendezze a tartozásokat" – állt a kamerák elé Balog István. A Koppány csoport alelnöke szerint egyértelmű, hogy a bankok a károkozók, a veszteséget nekik kell megtéríteniük.

Csehszlovák luxusautók

"Nem adom a földemet, nem adom a hazámat! Magyarország a magyaroké! Ha nem tetszik húzz el innen" – hirdette számtalan plakát a nyolc-tíz fős tüntetés közelében. Balog szerint jogos az ügy magyar aspaketusa. A devizahitel ugyanis egy „szándékosan előkészített uzsoracsapda a magyar lakosok részére, azért, hogy a banki hatalom elvehesse az emberek otthonait, és újra eladhassa". „Ez szerintem gyarmatosítás, hiszen nem magyar emberek fogják majd ezeket az ingatlanokat megvenni" – vélte Balog, bizonyságul a végrehajtók „csehszlovák rendszámú luxusautóit" felidézve. „Lehet, hogy magyarul beszélők ülnek benne, de nem magyar érdekeket szolgálnak" – mondta a Koppány csoport alelnöke, aki szerint a kormány érdemben 2010 után sem tett a devizahitelesekért: az árfolyamgát „duplán fog visszaütni néhány év múlva", az egy összegben történő kiváltás nevetséges ötlete pedig csak azokon segített, akiknek volt erre pénzük, tehát nem is szorultak volna segítségre.

Ha a bank hülye, menjen tönkre

"Ez az ország gazdag, egy év alat helyreállítják, jobb lesz, mint 89-ben" – adott egy váratlan igazodási pontot Balog, aki szerint ha némelyik bank csődbe megy, akkor sem történik semmi baj. "Az néhány ember magántulajdona, engem nem érdekel. Ha a bank hülye volt, menjen tönkre" – adta ki a jelszót, néhány keresetlen szót pazarolva Csányi Sándorra, aki Balog szerint a részvényeladásaival most a vagyonát akarja kimenekíteni a bankból, bedöntve a pénzintézet árfolyamát.

István király a bankok embere

A megjelentek szerint nincs ma olyan párt, amely képviselné a devizahiteleseket. „Abban bízunk, hogy a lakosság felébred, és alulról szerveződve új politikai erőt hoz létre. A négyévenkénti váltás nem más, mint Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor személyes harca, aminek most én iszom meg a levét" – mondta a Koppány csoport vezetője, azt is elárulva, hogy a csoport Árpád-sávos emblémájával és az elnevezéssel természetesen István király ellenfelére utalnak. „Ő is azt akarta, amit mi, függetlenséget, István meg azt, hogy beengedjük a nyugatot. Most is ez történt, látjuk mi lett a vége" – húzta meg Balog a párhuzamot a meghirdetésekor a forintnál kedvezőbb kamatot ígérő svájci frank alapú ingatlanhitel és a kereszténység felvétele között.

A tüntetés csak néhány perce tartott, de Balog válószínűleg sejtette, hogy Kövér nem fog kijönni hozzájuk a következő három napban. „Nem érti meg Kövér László, mert olyan arrogáns" – legyintett a „kommunistaként kommunistázó" házelnökre. Szerinte a hatalom közönye miatt végül megindulnak egyszer majd a bajban lévő emberek. „Akkor itt patakokban fog folyni a vér, ezt senki sem akarhatja".

Laci egyszer bort hozott

Eközben a háttérben egy másik résztvevő kezdett beszélgetésbe Kövér szemközti szomszédjával. A csepeli erőmű egykori főfűtője szerint a tüntetés hiábavaló. „Persze felőlem itt lehetnek, ameddig jól esik" – mondta a nyolcvan feletti férfi.

A szegényes háza előtt szakadt ruhában álló Benedek bácsi nem is szeretné, ha siker koronázná a tiltakozást. Ő maga is kifizette az egykori 140 ezer forintos hitelét, bár elismerte, hogy kapott kamatmentes állami segítséget. „Na jó, de ők még többet akarnak" – vágta rá, úgy, hogy a füvön elterült macska is összerezzent egy pillanatra. Egyébként is méltatlan dolog Laciék háza előtt tüntetni. „Őszintén szeretem őt és a családját is" – mondta elérzékenyülve. Végül már szinte sírva idézte fel, hogy sok-sok éve Laci többször átjött, egyszer még bort is hozott, amit közösen megittak. Most már erre nincs ideje, de mégis jó, hogy még mindig itt lakik. Három nap múlva pedig még jobb lesz, amikor elmennek a devizahitelesek a Nyár utcából, és békén hagyják Lacit.