Már nem fogy annyira a magyar fecske

2013.07.22. 15:57
A legutóbbi, rendkívül aggasztó fecskeállomány-adatok után három évvel javult a helyzet: kisebb arányban csökken a magyarországi fecskék száma, talán mégsem tűnnek el teljesen 2020-ra az országból.

2013-ra javult a 1999–2009 között végzett fecskeállomány-elemzés adataihoz képest a helyzet Magyarországon: a molnárfecskék és a füsti fecskék ritkulása lassult, most az úgynevezett „mérsékelten csökkenő” kategóriába esnek, tudtuk meg Nagy Károlytól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület monitoring és kutatási csoportvezetőjétől.

A molnárfecskék száma az elmúlt 13 évben 50 százalékkal csökkent (a 3 évvel ezelőtti 65-höz képest), a füsti fecske állománya pedig 30 százalékkal (a korábbi 44-hez képest). A partifecske az adatok alapján jelenleg a „bizonytalan” kategóriában van, azaz a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás, majd csak szeptembertől. (1999-2003 között 220 000 – 320 000 pár füsti fecskénk, 100 000 – 200 000 pár molnárfecskénk és 140 000 – 220 000 pár partifecskénk volt.)

Nagy Károly elmondta, hogy a fecskék állományainak változásában, ahogy általában a hosszútávú vonuló énekes madarak esetében, van egy természetes ingadozás, mivel a hosszú vonulás és telelés során egyes években jelentősebb számban pusztulnak el, mint másokban (pl. afrikai szárazságok a kritikus időszakokban). Ezek a feltételek az elmúlt 3 évben kedvezőbbek voltak.

Felújítják a panelházát? Vásároljon fecskefészket!

A fecskeállomány méretének ingadozásait nem lehet kiküszöbölni, de a városlakók is tehetnek a csökkenés ellen, méghozzá műfecskefészkek kihelyezésével. A városban főleg a molnárfecskék, és az egyébként nem is a fecskék, hanem a kolibrifélék közé sorolható sarlósfecskék szoktak fészket rakni. A szaporodásukat nagyban segítheti, ha ideális állapotokat találnak adott városi épületeken belül.

Az MME szerint a hazai sarlósfecske állomány ugyan stabil, de az utóbbi évek panelfelújításai egyre nagyobb problémát okoznak azzal, hogy a természetvédelmi szabályozást figyelmen kívül hagyják, és a költési időszakban végzett munkák tojásos és fiókás fészekaljak pusztulását okozzák. Ezt lehet megelőzni a mesterséges fészkek – sőt, hogy még takarítani se kelljen utánuk –, fecskepelenkák felszerelésével.

Itthon ezért fogynak a fecskék

Az állomány fogyásának hazai okai: az illegális emberi pusztítás, az állatok zavarása, a rókák, nyestek, vándorpatkányok jelentette növekvő veszély, a rendkívüli időjárási körülmények a fészkelő területen, sárgyűjtési problémák a molnárfecskéknél, csökkenő állattartás (a füsti fecskék esetében).

Az MME a fecskék mentésére két programot is indított, amelyekbe bárki beszálhat: a Madárbarát panelt és az online fecskefigyelőt.