Nem lesz legális cigi a fesztiválokon

Magyar Nemzet
2013.07.24. 07:00

Múlt hét végéig egyetlen érintett sem kért engedélyt arra, hogy dohányboltját valamely nagyobb fesztivál helyszínén nyithassa újra – írja szerdai számában a Magyar Nemzet. Ez ahhoz vezethet, hogy a fesztiválok látogatói csak nagyobb gyalogtúrával juthatnak el a legközelebbi dohányboltig.

A lapnak Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője elmondta: a fesztiválok helyszínére elvben átköltözhetnek egyes dohányboltok, ennek azonban több előfeltétele is van. Elsőként az, hogy a zenei rendezvényen megjelenni kívánó trafikosnak új engedélykérelmet kell benyújtania az adóhivatalhoz azt indítványozva: a hatóság tegye számára lehetővé, hogy az adott körzetben, de másutt található dohányboltját a fesztivál helyszínére, területére helyezze át. Lényeges emellett, hogy az új üzlethelyiségnek meg kell felelnie az előírásoknak: cigarettát fesztiválon sem lehet árusítani konténerből, lakókocsiból vagy olyan bódéból, ahová vevők nem tudnak belépni. Az engedélyezési folyamat több hétig is eltarthat .

A NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője, Suller Attila azt mondta: cigarettát július közepe óta kizárólag a nemzeti dohányboltokban lehet árusítani, a fesztiválokon tevékenykedő pénzügyőrök így feladatul kapták az illegális cigaretta-árusok elleni fellépést is. Megjegyezte: azok, akik engedély nélkül kínálnak különféle dohánytermékeket, ötmilliótól ötszázmillió forintig terjedő bírsággal számolhatnak.