A Fidesz rugalmas gyedet vezetne be

2013.07.25. 14:19

A „rugalmas” gyed bevezetéséről beszélt Révész Máriusz az InfoRádiónak tegnap, a kormány családi adókedvezmény kiterjesztéséről szóló döntése kapcsán. A legkorábban szeptemberben tárgyalt rugalmas gyed azt jelentené, hogy az édesanyák mindenképp megkapnák a gyedet a három éves időtartamra akkor is, ha csak egy vagy két évig lennének otthon a gyerekkel. Ennek feltétele lenne azonban, hogy az anyáknak előre kell nyilatkozniuk arról, hogy mikor mennének vissza dolgozni a szülés után.

„Az anyuka nyilatkozhatna, hogy ezt nem 3 év alatt akarja fölvenni, hanem kettő-másfél év alatt, mert vissza akar menni dolgozni, és ebben az esetben a teljes összeget fel fogja tudni venni rövidebb idő alatt, illetve, ha érkezik netán testvér hamarabb, akkor a hátralevő összeget nem veszti el, hanem mindenképpen kifizetjük neki” − mondta a miniszterelnök családpolitikai tanácsadója.

„Ez nyilvánvalóan az alacsonyabb keresetű gyermekeket nevelő rétegeknek jelent nagyon nagy előrelépést” − mondta Révész a változtatás kapcsán, és hozzátette, hogy a támogatást csak az újrafoglalkoztatásra vonatkozó munkáltatói igazolással vehetnék fel a kismamák. Azt is elmondta, a kormány a felelős gyermekvállalást támogatja: aki munkából kívánja felnevelni a gyermekét, azokat szeretnék kedvezőbb helyzetbe hozni.

A Fidesz azt is szeretné, hogy az egyetemi évek is munkaviszonynak számítsanak. A végzés előtti időre a minimálbér, a diploma megszerzése után pedig a diplomás minimálbér alapján számítanák ki a gyest. De arra is javaslatot tettek, hogy a háromgyermekeseknél a legkisebb gyermek 8 éves koráig költségmentesen lehessen foglalkoztatni az anyákat.

Tegnapi cikkünkben részletesen, táblázattal mutattuk be a kormány új család- és népesedéspolitikai akciótervét, amelyben döntöttek a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről. A döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.