Megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését

2013.07.25. 10:04 Módosítva: 2013.07.25. 10:32

Megszüntetik a minisztériumi dolgozók folyószámla-költségtérítését - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a Miniszterelnökségen, a tárcavezetőknek pedig az általuk vezetett minisztériumban és a hozzá tartozó háttérintézményekben meg kell szüntetniük a folyószámla-költségtérítést. A hivatalokban dolgozóknak eddig megtérítették az illetmény, illetve a munkabér átutalásából és felvételéből adódó többletköltségeket.

A legutóbbi hírek szerint öt tárca fizetett kompenzációt dolgozóinak a bank- és csekkadó miatt megnőtt számlavezetési díjak ellentételezésére. A Blikk szerint a minisztériumok nem aprózták el az összeget. Legjobban az agrártárcánál jártak a munkavállalók, ott bruttó 50 ezer forint volt a térítés. A Miniszterelnökségen és a gazdasági tárcánál évi 30 ezer forintot kapott erre egy-egy dolgozó, a külügyi tárca 20 ezer, az erőforrás-minisztérium 10 ezer forintot adott, a BM-ben 4 ezer, a közigazgatási tárcánál pedig 2 ezer forintnyi kompenzáció járt.

Először az Index írta meg 2011-ben, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai fejenként ötvenezer forintot vettek fel folyószámlaköltség-térítésként. Más tárcáknál is volt ilyen juttatás, és Orbán Viktor is kapott erre évi 1000 forintot.

Cikkünk hatására még 2011-ben Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter azonnali hatállyal intézkedett , hogy tárcájánál és a háttérintézményeiknél megszüntessék ezt a juttatást. A vezetőket arra kérte, hogy a juttatást utalják át az Államadósság Csökkentő Alapba.

Más tárcáknál viszont államtitkárok is felvették a juttatást a közelmúltban is. Például az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőinek javadalmazásáról július 15-én jelentek meg  összefoglalók a kormány.hu-n. Ezekből kiderült, hogy Hoffmann Rózsa például 2012-ben és 2013-ban is 10 ezer forintot kapott ezen a címen.