Hétfőn akár 41 fok is lehet

2013.07.26. 14:10

Hétfői éjfélig marad a legmagasabb, harmadfokú hőségriadó. Száraz napos idő várható, folyamatos hőmérséklet emelkedéssel hétfő délutánig. Vasárnapra 33-38, hétfőre pedig egyes helyeken akár 41 fok is lehet a csúcshőmérséklet. Ez leginkább a déli megyékre lesz jellemző.

Hétfő délutánra, estére azonban megérkezik az ország területére egy hidegfront viharos széllel. Körülbelül 8-9 fokot eshet majd hőmérséklet. Ennek következtében kedden már csak 27-32 fokra számíthatunk. A hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint utána is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Csütörtökre az ország nyugati és déli felére, péntekre lényegében az egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat. A déli és nyugati területeken első fokú riasztás van érvényben csütörtökre, mert itt zivatarok alakulhatnak ki. Rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék, 60 km/h feletti szél és esetleg jégeső is sújthatja a térséget.

Pénteken a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határvidéken fordulhat elő néhol zivatar. Ehhez esetleg 80 km/h feletti szél, nagyobb méretű jég, illetve főként az Alpokalján felhőszakadás is társulhat.