Román analfabétáknak szerzett vezetői engedélyt a magyar jogsimaffia

2013.07.26. 15:07

A Nemzeti Nyomozó Iroda most zárta le a nyomozást egy magyar-román bűnszövetkezet ügyében, mely tömegesen intézett jogosítványokat olyan román állampolgároknak, akiknek közük nem volt az autóvezetéshez, sőt, sok esetben még írni-olvasni sem tudtak – írja a police.hu. A Fővárosi Főügyészség mintegy 47 ember ellen fog vádat emelni bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés, valamint számos más bűncselekmény gyanújával.

A nyomozás során kiderült, hogy a jogosítványgyár 2008 és 2010 között, egy budapesti autósiskola vezetőjének szervezésében működött. A vezetői engedélyekért 1000 és 4000 euró közti összeget kellett letenni, ebből gyakorlatilag a vizsgafolyamatban résztvevő összes hivatalos szerv megkenésére jutott elég pénz.

Alkalmanként 200-400 euró közti összegbe került a vizsgán közreműködő tolmács, szakoktató, illetve a hivatalos személyként eljáró vizsgabiztos lefizetése. 300-400 euróért látták el a román állampolgárokat a magyarországi megélhetésüket, illetve a magyarországi lakhatásukat alátámasztó hamis iratokkal, akik így simán hozzájutottak a gépjárművezetői engedélyhez szükséges lakcímet igazoló hatósági igazolványhoz és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított regisztrációs igazoláshoz.

A vezetői engedély kiállításához szükséges egészségügyi alkalmasság megállapításáról szóló orvosi szakvéleményt az illetékes orvosok alkalmanként 100 euróért úgy állították ki, hogy a jelöltek legtöbbször még jelen sem voltak. A jogosítvány kiadásának végső fázisában pedig az okmányirodai dolgozók is kaptak némi pénzt – ennek nagyságáról a rendőrség nem tájékoztatott. De az ügyben gyanúsítottként hallgatták ki azt a budapesti postai kézbesítőt is, aki a vezetői engedély megszerzésével kapcsolatos hivatalos iratokat nem a fiktív lakcímekre, hanem a jogsimaffiának juttatta el.