Se klíma, se ablak a 86-os buszon

2013.07.26. 14:37

Korábban mi is teszteltük azt, hogy milyen érzés nyáron a BKV különböző klimatizált és nem klimatizált buszain utazni. Tenczer kolléga akkor a 86-os buszon úgy érezte (0:55-nél), hogy működik a klíma, de zsebhőmérője mégis 33 fokot mutatott.

A BKV-figyelő blogon panaszkodó egyik utasnak azonban csütörtökön reggel ugyanezen a járaton már dzsungelkörülmények között kellett szenvednie. Beszámolója szerint ugyanis csak a busz elején volt három ablak, amit ki lehetett nyitni, ezért a hátsó fertályban alig lehetett levegőt kapni. Az utas a vezetőt kérte, hogy kapcsolja be a klímát, mire azt az állítása szerint igen pokróc stílusban elővezetett választ kapta, hogy a BKV csak 10 órától rendelte el a klímát, és inkább nyissa ki az ablakokat.

A Budapesti Közlekedési Központot nem sikerült elérnünk, de korábban már egy hasonló problémával foglalkozó cikkünk nyomán Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató elrendelte, hogy a buszoknak a kánikula alatt alapból légkondival kell menniük.

Update: a BKK-tól nem sokkal a cikk megjelenése után ezt a levelet kaptuk:

Hőségriadó idején, az autóbuszokon reggel 7 órától kötelező a klíma bekapcsolása. Mivel a leírtak alapján a járművezető szabálytalanul járt el, kérjük, a járat azonosításához szükséges információkat a panasztevő adja meg, hogy intézkedhessünk.

A kánikulai időszakban az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriadó fokozatai alapján dönt a BKK arról, hogy milyen időintervallumban rendeli el kötelezően a klímaberendezések bekapcsolását.

A Combino villamosokon és a legújabb buszokon automatikusan kapcsol be a klímaberendezés, amint a levegő hőmérséklete eléri a 24°C-t. A BKV-t még a tél végén kértük meg a klímaberendezések teljes körű átvizsgálásra és szükség szerinti karbantartására, hogy idén májusra tökéletesen működjenek az eszközök. A berendezések működési hatékonyságát helyszíni bejárás során vizsgálták meg a BKK, a BKV és a VT-Transman vezetői. A klíma működését folyamatosan és szigorúan ellenőrizzük, és amennyiben hiányosságot tapasztalunk, kötbérezzük az üzemeltetőket, de az üzemeltető BKV Zrt. saját hatáskörben is ellenőrzi a járművezetők munkavégzését.

A légkondicionáló berendezés hatékony működése érdekében a jármű ablakait csukva kell tartani, különben a klíma nem képes lehűteni az utastér levegőjét.