Hölgyparkoló: szexizmus vagy segítség?

2013.07.29. 11:56

Egy soproni mélygarázsban augusztus elsejétől hat nagyobb méretű, színes, különböző mintás logóval megkülönböztetett parkolót különítenek el női sofőröknek, ahogy a neve is mutatja: hölgyparkoló – írja a kisalföld.hu.

Az új, nagyobb méretű parkolóhelyeket az önkormányzat kérésére alakította ki a Sopron Holding Zrt., hogy megkönnyítsék a parkolást a nők és a nagycsaládosok számára. Komornoki László, a holding igazgatója elmondta, hogy míg a hagyományos parkolóhelyek szélessége 230 centiméter, a hölgyparkolóké 380 centiméter.

2
Fotó: corvinusradio.hu

Az ötleten többen felháborodtak: voltak, akik azonnal szexistariadót fújtak, mások azoban megoldást is javasoltak: „És a sötétség mélységét mindennél jobban jelzi, hogy a hölgyet csak ki kellene cserélni azzal, hogy családi, és mindjárt egy szimpatikus akció kerekedik ki az egészből.” Másokat inkább a kalocsai minta szomorított el.

A probléma nem új, 2006-ban például az ombudsman is megszólalt több budapesti, nőknek fenntartott parkolóhely kapcsán: „Sérti a diszkriminációellenes törvényt ez az eljárás, abban az esetben, ha valakit hátrány ér a megkülönböztetett parkolóhelyek miatt” − mondta akkor Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság akkori elnöke az Origónak. Demeter szerint eljárást kellene indítani, ha egy ügyetlenebb férfi sofőr azzal fordulna a hatósághoz, hogy hátrány érte, mivel rendes parkolóhelyre ügyetlen beállni, a nagyobb parkolóhelyre pedig a neme miatt nem állhat be.

Telefonon próbáltuk elérni Komornoki Lászlót, a kivitelező holding vezérigazgatóját, nem sikerült. Grubics Jusztina, a parkolási csoport vezetője viszont elmondta, hogy kritika még nem érkezett hozzájuk a parkolókkal kapcsolatban. Azt azonban elismerte, hogy kicsit szerencsétlen a „hölgyparkoló” megfogalmazás, hiszen a lényeg az volt, hogy több gyerekkel, csomagokkal, babakocsival könnyebben megközelíthető legyen az autó,„ráadásul miért ne érkezhetne babakocsival az autóban egy apuka?”. Hozzátette, ők csak kivitelezők, a megrendelő az önkormányzat.

Az önkormányzatnál Kuslics Balázs, stratégiai kommunikációs tanácsadóhoz irányítottak, akit egyelőre nem sikerült elérnünk.