Orbán védelme nem indok az utcalezárásra

2013.07.29. 17:27

A Terrorelhárítási Központ július 4-én „személy- és létesítménybiztosítási intézkedésként” elrendelte Orbán Viktor fővárosi, Cinege utcai háza környékének lezárását. A miniszterelnök házával szemközti járdaszakaszon tíz fő akart demonstrálni, de kérelmüket a budapesti rendőrfőkapitány július 5-én hatáskör hiányában elutasította, mondván, a területlezárás miatt a szóban forgó járdaszakasz ideiglenesen nem számít közterületnek.

A bejelentő a Fővárosi Törvényszékhez (FT) fordult, mivel szerinte a területlezárást a hatóságok semmivel sem indokolták, jogot pedig csak megfelelő indok alapján lehet korlátozni. A bíróság helyt adott a kérelemnek, és indoklásában tisztázta a gyülekezési joggal kapcsolatos hatósági feladatok alapelveit is – írja az esetről beszámoló Társaság a Szabadságjogokért.

A bíróság nemcsak a rendőrség határozatát, hanem a TEK-es területlezárást is vizsgálta, és arra jutott, hogy kiüresíti a gyülekezési jogot, ha egy hatóság megfellebbezhetetlen döntéssel elzárhat egy területet a tüntetések elől, egy másik pedig ezután erre hivatkozva elutasíthatja az adott területre vonatkozó tüntetési kérelmeket.

A FT döntése szerint a kormányfő személyi védelme indokolhat ilyen intézkedést, de csak akkor, ha a hatóságok mérlegelik az alternatív megoldásokat, és arra jutnak, hogy az csak a terület lezárásával biztosítható. Ezt pedig a fenti ügyben sem a TEK, sem a BRFK nem tette meg.