Európai uniós pénzekkel éltek vissza a letartóztatott cégvezetők

2013.07.31. 12:56

Letartóztattak két cégvezetőt, akik európai uniós pályázati pénzzel éltek vissza, tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Egy Csongrád megyei gazdasági társaság logisztikai központok és szolgáltatások megvalósítására nyújtott be pályázatot, a másfél milliárd forintos beruházáshoz az önerőt kölcsönfelvétellel igazolta. A több mint hétszázmillió forint támogatást elnyerő cég egy 35 éves bajai nagyvállalkozó tulajdonába került, aki az első körben kiutalt 220 millió forint pályázati pénz jelentős részével kiszállt a kft.-ből. A delmagyar.hu értesülései szerint jelenleg a korábbi, illetve az új tulajdonos is előzetes letartóztatásban van.

Az új tulajdonos, egy 46 éves szeghalmi férfi úgy döntött, hogy a beruházást Csongrád megye helyett inkább egy Somogy megyei faluban valósítja meg, és újabb százmilliós összeg kifizetését kérte. Ehhez a projekt készültségi állapotát igazoló jelentést és fiktív számlákat nyújtott be. A teljesítést műszaki ellenőrként egy kalocsai kft. igazolta (ennek a társaságnak a részéről egy 36 éves férfit gyanúsítanak bűnsegédként, ő szabadlábon védekezhet). A pénz kiutalását azonban nem engedélyezték.

Kiderült, hogy egyik tulajdonosnak sem állt szándékában a logisztikai központ megvalósítása, céljuk egyértelműen a pályázati összeg megszerzése volt. Logisztikai központ helyett mindössze drótkerítést húztak az építési terület köré, és némi földmunkát végeztek. Az ügyben fiktív számlákat kiállító és a teljesítést igazoló embereket is kihallgattak költségvetési csalás gyanúja miatt.

Az elkövetők akár 8 év börtönt is kaphatnak.