Nem lehet népszavazni a dohányárusítás korlátozásáról

Index, MTI
2013.07.31. 11:52 Módosítva: 2013.07.31. 13:09
Az OVB elutasította, hogy iskolák 600 méteres körzetében ne lehessen árusítani cigarettát. Az indoklás: nem egyértelmű a kérdés. Nem lehet lehet tudni, hogy az ajtótól vagy a kerítéstől számolják a távolságot.

A dohánytermékek árusításának korlátozását célzó két népszavazási kezdeményezést utasított el az Országos Választási Bizottság szerdai budapesti ülésén. A fiatalkorúak védelme érdekében benyújtott kérdések a testületi tagok többségének álláspontja szerint nem voltak egyértelműek.

A beadványtevő azt akarta elérni, hogy népszavazás kötelezze az Országgyűlést egy olyan törvény megalkotására, amely előírja: dohányterméket forgalmazó üzlet ne működhessen olyan oktatási és egészségügyi intézmény 600 méteres körzetén belül, amelyben 18 évnél fiatalabbakat oktatnak, illetve ellátnak.

Az OVB egyebek mellett arra hivatkozva utasította el a népszavazási ív hitelesítését, hogy nem egyértelmű, a 600 métert honnan kellene számolni, például az épület bejáratától, annak kerítésétől, és légvonalban vagy az utcák járdáin mérve.

Július  10-én viszont az OVB elfogadta a dohánytermékek kiskereskedelmi árréséről szóló népszavazási kérelmet.  Az aláírásokkal támogatható javaslat értelmében az árrés törvényben rögzített mértéke 3,33 százalék lenne. A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) jogszerűtlennek tartja ennek a népszavazási kezdeményezésnek az elfogadását, és várhatóan jogi eszközökkel igyekszik majd megakadályozni azt.