Gulyás: az ellenzék együtt is alhat a borítékokkal

2013.08.01. 15:41

Nem fogja a választások kimenetelét befolyásolni a határon túliak szavazata – jelentette ki a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője azon a sajtótájékoztatón, amelyet a politikus abból az alkalomból tartott, hogy augusztus 1-jétől megkezdődött az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok előzetes választási regisztrációja. "Inkább kettő, mint három mandátumról fognak dönteni a szavazatok, a részvételtől függően. Rendkívül csekély az esélye, annak, hogy kizárólag az ő szavazataik döntsék el a választásokat" – mondta Gulyás. A jövőre megalakuló új parlament a jelenlegi 386 helyett már csak 199 fős lesz.

Félmillió állampolgár, 200 ezer szavazat

„Azt tudjuk, hogy a választásokig ötszázezer felett lesz az új állampolgárok száma. Ebből 400 ezer lehet a 18. életévüket betöltöttek száma, és becslésem szerint ha körükben 50 százalékos lenne a részvétel, az már nagy siker lenne" – jelentette ki a politikus. Pontosabb becslés azonban csak a regisztráció befejezésekor, tehát a választások előtti 15. napon adható a külhoni választópolgárok pontos létszámáról. „Arra biztatjuk a határon túli magyarokat, hogy vegyenek részt a magyar közügyekről szóló döntésben" – mondta Gulyás, kijelentve, hogy az új választók is fontos tényezői a választásoknak, még akkor is, ha kompromisszumos megoldásként csak listás szavazatot adhatnak le, egyéni mandátumra nem voksolhatnak. „Nem lehet azt mondani, hogy a rendszer túlzott befolyást biztosítana a határon túliaknak. Szerintem még elegendőt sem" – mondta a fideszes politikus.

Semmi ok a riogatásra

„A baloldali ellenzék a szégyenteljes 2004. december 5-i örökségét eleveníti fel azzal, hogy választási csalás potenciális elkövetőiként tekint a határon túli magyarokra” – sommázta a kilenc évvel ezelőtti – alacsony részvétel miatt egyébként eredménytelen – népszavazásra utalva Gulyás az ellenzék aggodalmait, amelyek azonban nem a választók, hanem az adataikat kezelők visszaéléseitől tartanak. „Érdemi visszaélésre nem ad lehetőséget a rendszer, nincsen semmi ok a közvélemény a riogatására" – jelentette ki a politikus, aki szerint „a nemzet határokon átívelő egyesítésére" ad történelmi lehetőséget az állampolgársági, majd a választójogi törvény módosítása, amely nyomán a határokon túl élők is részt vehetnek a választásokon.

Még az MSZP-t is meghallották

„Ezért felszólítjuk a baloldali ellenzéki pártokat, hogy hagyjanak fel ezzel a tevékenységgel, különösen azért, mert a választás kialakításakor messzemenőkig figyelembe vettük a szakértők, civil szervezetek, sőt, az MSZP Kárpát-medencei magyar képviselők fórumán elmondott véleményét is.

Az EU 28 országából 24-ben a választójog az állampolgársággal együtt jár, függetlenül a lakóhelytől, ezzel Magyarország az EU gyakorlatát követi – jelentette ki Gulyás. Ezen országok többségében szintén lehetőség van a levélben történő szavazásra.

Ki vigyáz kétszázezer borítékra?

A Gulyás előzetes, személyes becslése szerinti kétszázezer, névtelen borítékokba zárt szavazólapot ugyanolyan módon, „zártan, leplombálva kell őrizni", ahogyan a külképviseleteken szavazó, állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de a szavazás idején külföldön tartózkodó állampolgárok voksai esetében is történik. Igaz, itt esetenként pár darab, legfeljebb százas nagyságrendű szavazatokról volt szó eddig, most pedig 200 ezer borítékról, amelyeket állítólag a Nemzeti Választási Iroda épületében fognak őrizni.

„Ez szerintem semmilyen nehézséget nem jelent, ha valakinek ilyen félelme van, akkor az Együtt vagy az MSZP vagy bármelyik baloldali szervezet együtt is alhat a szavazatokkal" – igyekezett eloszlatni az aggályokat Gulyás.