Vaddisznók dúlják Szentendre kertjeit

2013.08.01. 15:51 Módosítva: 2013.08.01. 15:51
Megváltozott a Pilis vaddisznóinak magatartása az utóbbi években, egyre kevésbé félnek az embertől, és egyre bátrabban portyáznak a szentendrei kertekben. Már a tapsolás sem riasztja meg őket. Embert eddig nem sebesítettek meg, de van, aki fél. A parkerdő és az önkormányzat pénteken ül össze egyeztetni.

Éjszakánként vaddisznóktól hangos a szentendrei Pismány és Tyukosdűlő közötti völgy. „A vadak mindennapos laza vacsorája és pofátlan félelem nélküli csatangolása a kerteken keresztül mára már elviselhetetlen” – írta olvasónk, aki a problémás környéken lakik.

Elmesélte, hogy tavaly ősszel fordult elő először, hogy a vaddisznók látványosan feltúrták a füvét, de mostanában lett mindennapos, hogy éjszaka hallani, ahogy a kertjét túrják. Tíz-tizenegy felé szoktak megjelenni, amikor lecsendesedik már minden. Éppen érik a gyümölcs, azért jönnek a disznók, rángatják a lombokat, tépdesik a gyümölcsfát, hallani, ahogy recseg-ropog a fa. Ráadásul egyre bátrabbak, míg régebben, ha rájuk tapsoltak, elrohantak, de most már el sem mennek – panaszolta.

A malacok futottak, nem mi

„Nem azért költözik az ember a zöldövezetbe, hogy négyméteres kerítése legyen” – mondta a felvetésre, hogy erősebb kerítéssel lehetne védekezni. Kutyasétáltatás közben is találkoztak már a vonuló vadakkal, olyan is előfordult, hogy hat süldőjét vezető anyamalac keresztezte az útjukat. „Egyelőre a malacok futottak, nem mi” – tette hozzá olvasónk, aki szerint lassan most már kerti partira sem lehet kiülni náluk, a felesége retteg.

A Pilisi Parkerdő Zrt. érdeklődésünkre megerősítette, hogy a vaddisznók az utóbbi években egyre gyakoribbak Szentendre belterületén. Ennek az az oka, írták, hogy az emberek közelebb költöztek az erdőhöz, és egyre több olyan közbeékelt erdős belterületi árok került a lakóövezetekbe, amelyek remek búvóhelyet biztosítanak a vaddisznóknak. Hozzájárul a problémához az elbokrosodott telkek elszaporodása, és az is, hogy mivel a pilisi erdők látogatottsága folyamatosan nő, a vadak sűrűn találkoznak emberrel, megszokták a jelenlétüket.

Csalogatják

„Tapasztalatainkból az állapítható meg, hogy a vaddisznók magatartása az emberi környezet és jelenlét irányába, a fent említett okok miatt megváltozott az idők folyamán” – fogalmaztak. A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a lakosság egy része a zöldhulladékot, háztartási hulladékot az elhanyagolt árkokba, telkekre rakja, és ezzel „tulajdonképpen odacsalogatják a vaddisznót”. „Ismerünk olyan eseteket is, amikor szándékosan etetik a vaddisznókat, például azért, hogy megleshessék a csíkos kismalacokat a szomszédban” – tették hozzá.

A Parkerdő területén eddig nem sebesített meg embert vaddisznó. Olvasónk viszont attól tart, hogy előbb-utóbb valaki meg fog sérülni. Panaszával múlt héten megkereste levélben a főjegyzőt, a Városi Szolgáltató Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt.-t is, és szóvá tette, hogy szerinte az illetékes felek pingpongpolitikát folytatnak. Felvetette, hogy szóba jöhetne esetleg belterületi kilövés is, szerinte ez az „odaszokott állatok habitusának megváltoztatása érdekében nem lenne hátrányos, még akkor is, ha a problémát csak ideiglenesen orvosolná.”

Kilövés, befogás, kerítés

A Pilisi Parkerdő Zrt. ezzel kapcsolatban közölte, hogy a vadászterületén (külterületen) folyamatosan apasztja a vaddisznók számát, minden évben felülteljesítik a tervezett kilövések számát, de belterületen vadászati tevékenység nem végezhető. A belterületi vadelejtés speciális feladat, azt a rendőrségnek kell engedélyeznie, a feladatra pedig erre szakosodott, tapasztalt specialistát kell felkérni, magyarázták. Felmerülhet a Pilisi Parkerdő Zrt. szerint eszközként még a vadbefogás, de itt is szakember kell, mert a normál vadbefogók kisebb kertekben kevésbé használhatóak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a valódi megoldáshoz az önkormányzatokra és a lakosságra is szükség van. Az ott élőknek szerintük vaddisznóbiztos kerítést kell építeniük, és fel kell számolni a belterületi gondozatlan telkeket, abba kell hagyni a zöldhulladék kihelyezését és az állatok etetését. A szentendrei önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. pénteken fog egyeztetni egy együttműködési megállapodás aláírásáról. Ez elsősorban a lakosság megfelelő tájékoztatását tűzi ki célul, tudtuk meg a Pilisi Parkerdő Zrt.-től.