Mégis kinyit holnap az ozorai fesztivál

2013.08.02. 18:33

Az Index információi szerint a helyi rendőrség nem támogatja a fesztivál megtartását, így a jegyző nem adhatja ki az engedélyt.

A szakhatósági engedély megtagadása váratlanul érte a szervező csapatot, mert a csütörtöki szemlén még nem volt jele annak, hogy bármilyen problémája, fenntartása lenne a rendőrségnek a fesztivál technikai lebonyolítását illetően. A rendőrkapitány is arról beszélt a bejáráson, hogyan kell majd együttműködnie a fesztivál biztonsági szolgálatának a rendőrség embereivel.

Az ozorai fesztiválra minden évben 10-20 ezer külföldi vesz jegyet. A jegy ára ehhez mérten nem is olcsó, a hétvégére 120 euróba kerül.

A szervezőket ezért külön kellemetlenül érintette, hogy az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem lesz engedély, hiszen így már a fesztivál látogatóit sem tudják értesíteni. Péntek délután már 500-1000 jegytulajdonos várakozott a kapuk előtt. A fesztivál szervezője kérdésünkre elmondta, hogy a rendőrséget nem tudják elérni, hogy beszélhessenek az általuk kifogásolt dolgokról. A legnagyobb probléma szerinte az, hogy a kapuk előtt várakozó közel ezer emberrel nem tudja, hogy mit fognak csinálni, amikor a holnapra meghirdetett kapunyitásnál bejelentik, hogy a fesztivált mégsem tartják meg. Emiatt holnapra várják a katasztrófavédelem munkatársait is.

A rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a hírt és a jegyzőhöz irányított minket. Telefonon beszéltünk Kardos Tamás jegyzővel, aki elmondta, mivel ez egy folymatban lévő ügy, ezért nem nyilatkozhat róla. Annyit azonban elmondott, hogy egy ilyen fesztiválnál, ha bármelyik szakhatóság - akár a rendőrség, akár az ÁNTSZ vagy a katasztrófavédelem - nem egyezik bele a fesztivál megtartásába, akkor a jegyző nem adhatja ki az engedélyt.

A jegyző szerint minden bizonnyal ezért beszélnek a szervezők arról, hogy nem engedélyezik a fesztivált, mivel ők már látták a rendőrségi végzést, amiből kiderül, hogy a rendőrség nem támogatja az engedély megadását. Kardos elmondta, a jegyző döntése ellen fellebbezni a megyei kormányhivatalnál lehet. Azt, hogy a fellebbezés folyamatára elegendő-e egy-két nap - hivatalosan a fesztivál kedden kezdődik - nem tudta megmondani.

A szervezőknek azon félelmével kapcsolatban, hogy szombat délután nem tudja beengedni az embereket a fesztivál területére elmondta, hogy nyugodtan beengedheti az embereket, azt senki sem tilthatja meg neki. Az, hogy kedden elkezdődik-e a fesztivál, annak programjaival az más kérdés, ez a jövő héten fog eldőlni.

UPDATE: Mindeközben a fesztivál Facebook-oldalán megjelent kiírás szerint szombaton megnyitják a fesztivál kapuit, annak ellenére, hogy valószínűleg nem kapják meg az engedélyt arra, hogy a rendezvény el is kezdődjön. Így mindenesetre a kapu előtt várakozó tömeg be fog jutni a fesztivál területére, de hogy táncolni is fognak-e, az később derül ki.