Beengedték az embereket Ozorára

2013.08.03. 09:57

„Hihetetlenül csodálatos, ami itt van, ha a tavalyi csodaország volt, akkor ez duplacsodaország lesz”, mondta egy fesztiválozó, aki már látta Ozora idei építményeit és díszleteit. A fesztivál engedélyezésével ugyanakkor problémák vannak, a szervezők tájékoztatása szerint a rendőrség nem adta meg a szükséges hozzájárulást a fesztivál megtartásához. Végleges döntés hétfőn várható.

A fesztivál csak kedden nyit, de sokan már most leköltöztek Dádpusztára, és a tegnapi híreknek megfelelően a szervezők ma beengedték a fesztivál területére a résztvevőket. Péntek délután már ötszáz-ezer jegytulajdonos várakozott a kapuk előtt. Ha a fesztiválozók előtt mégsem nyitják meg a kapukat, a környék infrastruktúrája biztosan nem bírt volna el ennyi embert, mert csak kis falvak vannak a közelben.

Az egyik szervező elmondása szerint „rengetegen jöttek külföldről, Japánból, Dél-Amerikából, van, aki már két hete Magyarországon van, velük nem tudom, mit fogunk csinálni, ha mégsem tarthatjuk meg a fesztivált”.

Lesz vagy nem lesz?

A rendőrség pénteken sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt a hírt, hogy az ő szakhatósági hozzájárulásuk hiánya miatt maradhat el a fesztivál, és a jegyzőhöz irányítottak minket. Kardos Tamás jegyző elmondta, mivel ez egy folymatban lévő ügy, ezért nem nyilatkozhat róla. Annyit azonban közölt, hogy egy ilyen fesztiválnál, ha bármelyik szakhatóság - akár a rendőrség, akár az ÁNTSZ vagy a katasztrófavédelem - nem egyezik bele a fesztivál megtartásába, akkor a jegyző nem adhatja ki az engedélyt.

A jegyző szerint minden bizonnyal ezért beszélnek a szervezők arról, hogy nem engedélyezik a fesztivált, mivel ők már látták a rendőrségi végzést, amiből kiderül, hogy a rendőrség nem támogatja az engedély megadását. Kardos elmondta, a jegyző döntése ellen fellebbezni a megyei kormányhivatalnál lehet. Azt, hogy a fellebbezés folyamatára elegendő-e egy-két nap - hivatalosan a fesztivál kedden kezdődik - nem tudta megmondani.

A szervezőknek azon félelmével kapcsolatban, hogy szombat délután nem tudja beengedni az embereket a fesztivál területére elmondta, hogy nyugodtan beengedheti az embereket, azt senki sem tilthatja meg neki. Az, hogy kedden elkezdődik-e a fesztivál, annak programjaival az más kérdés, ez a jövő héten fog eldőlni.