Elzárták a vizet az ózdi romatelepen

2013.08.04. 13:16

Az ózdi önkormányzat testülete egy július 27-i döntés alapján a legnagyobb hétvégi melegben a városban több helyen is lelzáratta vagy szűkítette a közkutakat a víziközmű-szolgáltató Borsodvíz Zrt.-vel, azzal az indokkal, hogy a város nem tudja tovább fizetni a vizet. A hivatalos jegyzőkönyv szerint a kútlezárás mellett "a pazarló és illegális vízvételezés megakadályozása érdekében" döntött az önkormányzat.

Ez a döntés sok esetben azokat a településrészeket érintette, ahol olyan emberek élnek, akiknek a házába nincs bevezetve a víz, és ez volt az egyetlen lehetőségük vízvételezésre.

Az ülésen a fideszes Vitális István képviselő, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke a Népszabadság cikke szerint azt mondta, "a közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét". Vitális István szerint a lezárás 27 közkifolyót érint a 123-ból, majd hozzátette, "van továbbá javaslat 61 kút nyomáscsökkentésére, ez azt jelenti, hogy a vízvételezési lehetőség megmarad, de úgy, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen".

A Facebokkon egyre szaporodó ózdi beszámolók szerint a víz elzárása nemcsak a helyi romatelepeket érinti: "idős, mozogni alig tudó magyar házaspárnak cigánygyerekek hordják a vizet, máskülönben nem bírnák a hőséget".

A döntést ellenző helyiek és a velük szimpatizáló Együtt-PM Szövetség hétfőn 3 órára szervez tüntetést az ózdi önkormányzat épülete elé, mivel szerintük "törvényellenes közkutak elzárása olyan lakott belterületi városrészen, ahol az ingatlanokba nincs bevezetve a víz, mert az önkormányzatokról szóló törvény szerint az ivóvízellátás biztosítása önkormányzati alapfeladat, és ezt a feladat ellátást a közkutak elzárása nyilván meghiúsítja". A vízközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerint abban az esetben is kell napi 20l/fő vizet biztosítani a lakossági fogyasztóknak, ha be van kötve a víz, de a vízdíjat a fogyasztó nem fizeti - ez a közegészségügyi szempontból minimálisan szükséges vízmennyiség.

Vasárnap délután az Együtt-PM Szövetség bejelentette, hogy társelnöke, Juhász Péter az ÁNTSZ-hez és az önkormányzat felett törvényességei felügyeletet ellátó kormányhivatalhoz fordul, hogy állapítsa meg, az Önkormányzat megsértette-e a törvényi kötelezettségét. Az ombudsmant pedig arra kérik, vizsgálja meg, sérültek-e a helyi lakosok alapvető emberi jogai annak következtében, hogy az év legmelegebb időszakában elzárták több száz ember egyetlen ivóvíz forrását.