Vízháború Ózdon

2013.08.05. 15:26 Módosítva: 2013.08.05. 17:05
Az ózdi vízkorlátozás miatti felháborodásra az önkormányzat a cigánytelepen teljes nyomásra állított egy kutat, de mindenhol máshol fennhagyta a szűkítőket, és az elzárt kutakat sem kapcsolta vissza. A trükknek azonban bedőltek a tüntetők, akik már csak utólag háboroghattak. A vitába bekapcsolódott a helyi cigány önkormányzat és a Jobbik is – azonos oldalon.
Fontosabb részletek
  • Az ózdi önkormányzat vasárnap a legnagyobb melegben a 123 nyilvános vízcsapból 27-et elzárt, 62-t pedig szűkített "a pazarló és illegális vízvételezés megakadályozása érdekében".
  • Az intézkedésben sokan roma-, illetve szegényellenes szándékot látnak, hiszen az leginkább a vezetékes víz nélküli szegénynegyedeket sújtja.
  • A felháborodás óriási, a képviselők, kisebbségi önkormányzati vezetők, civilszervezetek, politikusok egymásra mutogatnak.
  • A vízellátás a polgármester szerint továbbra is mindenki számára biztosított.
  • Egyetlen kútról időközben levették a szűkítőt.
 

Tegnap kiderült, hogy Ózdon az önkormányzat a 123 nyilvános vízcsapból (ezeket hívják hivatalosan közkutaknak) 62-re szűkítőket szerelt fel, és 27-et teljesen elzártak. Szerintük azért volt erre szükség, mert túl sok vizet pancsoltak el az emberek, és próbálnak spórolni. Ezen sokan felháborodtak, elsősorban azon, hogy a lépést a kánikulai napokra sikerült időzíteni, de sokan roma-, illetve szegényellenes élt is felfedeztek az intézkedésben, hiszen az a vezetékes víz nélküli Tábla és Sajóvárkony cigánysorait érinti.

Vízteszt a cigánysoron

A lépés miatt óriási felháborodás tört ki, sokan cigány- és szegényellenes szándékokat sejtettek a háttérben, hiszen a nyilvános vízcsapokra a legjobban a város szegénynegyedeinek túlnyomórészt – de nem kizárólag – roma lakosai vannak ráutalva. Mi a Tábla nevű cigánysoron járva azt tapasztaltuk, hogy a helyiek körében óriási a felháborodás a korlátozás miatt, elmondásuk szerint órákat vesz el az idejükből a kút előtti sorban állás és a vödrök megtöltése.

Percenként három literrel csordogál a víz Ózdon

Nyilatkozatkeringő

Az ózdi városházán eközben közben már javában folyt a vízháború. Az ügyre rárepülő Nyakó István szocialista képviselő ugyanis már hétfő reggel bejelentette, hogy megállapodott Fürjes Pál ózdi polgármesterrel, és a szűkítőket a kánikula idejére le fogják szerelni. A megállapodás hírére azután a délután háromra tüntetést szervező civil szervezet, a Roma-Magyar Baráti Társaság  le is mondta a rendezvényt, mert a telepekre kivonuló szakemberek hírére úgy vélte, okafogyottá vált a demonstráció.

De Fürjes Pál a délután egykor tartott sajtótájékoztatóján már egészen másként nyilatkozott: azt mondta, nagyon meglepődött Nyakó szavain, mert ő semmiféle engedményt nem ígért. A nekünk nyilatkozó Vas István, a polgármester tanácsadója először azt ismételgette, hogy nem tettek semmiféle engedményt a szűkítők leszerelését kérőknek, és fenntartják a korlátozást – ezt a korlátozást a korábbi percenkénti 40-50 liter helyett 5 literben szabták meg.

Nyakó István eközben még fél háromkor is azt mondta az Indexnek, hogy a szűkítőket sorra leszerelik, és hogy épp abban a pillanatban a Hétes nevű cigánytelepen van, ahol a kútból a korábbi, 40-50 liter perc nyomással jön ki a víz.

Három óra előtt néhány perccel azután újra felhívott minket Vas István, és ez alkalommal már azt mondta, hogy egyetlen kút tényleg van, amelyről leszerelték a szűrőt, a Hétes nevű cigánytelepen.

1,7 millárd vízhálózat felújításra

Az évi tizenkét millió forintos megtakarítás miatti kútelzárások mellett Ózd városa 2013 és 2015 között 1,72 milliárd forintból újítja föl ivóvízhálózatát svájci–magyar együttműködési program keretein belül. Ebből 1,49 milliárdot a svájci fél fizet, vissza nem térítendő támogatás formájában. A felújítás mellett a csőhálózatot bővítik is: olyan városrészeken, ahol nincs minden házba bevezetve a víz. A város honlapján azt írják: „A svájci fél nagy hangsúlyt fektet a projektnek ezen részére, amely a hátrányosabb helyzetben lévő ózdi lakosok számára nyújt nagy segítséget a jobb életkörülmények kialakításában.”

Rárepültek a pártok a vízháborúra

Eközben délután háromkor sajtótájékoztatót tartott a csalódott Roma-Magyar Baráti társaság, akik elfogadhatatlannak nevezték a városvezetés manőverezését, és újabb egyeztetéseket követeltek a polgármestertől. A sajtótájékoztatót több pártpolitikus  is körüldöngicsélte, ők kölcsönösen egymást vádolták azzal, hogy a másik politikai haszonszerzésre használja fel az ügyet.

Ez a vita ismétlődött meg a Roma-Magyar Baráti Társaság képviselői, illetve a helyi roma önkormányzat tagjai között is. Ez utóbbiak ugyanis támogatták a polgármester intézkedéseit, és úgy vélték, a civilek csak saját politikai érdekeik miatt kampányoltak. A helyszínen nyüzsgő újságírók figyelmét gyorsan kihasználta a helyi Jobbik vezetője, Egyed Zsolt is, aki támogatásáról biztosította a korlátozó intézkedést.

Vízháború Ózdon

Nem támogatják a slagozást

A polgármester késő délután ismét sajtótájékoztatót tartott. Az MTI szerint itt azt mondta, az ipari mennyiségű vízfogyasztásnak akartak gátat szabni, és ez az egész városra érvényes, nem csak részekre, nem koncentráltak a cigánytelepekre. „Az nem megy, hogy amíg az ózdiak többsége tisztességesen fizeti a rezsit, addig mások potyáznak, ugyanakkor a vízellátás mindenki számára biztosított” – mondta Fürjes.

A törvény szerint 150 méteren belül mindenkinek biztosítani kell az ivóvizet, ez a testületi döntést követően is megmaradt – tette hozzá a polgármester. „Továbbra sem tudjuk az autómosást, a köbméteres tartályba slagon történő vételezést biztosítani a nem fizetőknek, ez nem romatelepi kérdés”, a kiskerttulajdonosok és az ügyeskedők voltak azok, akik igazán nagy fogyasztásokat csináltak – jegyezte meg délután Fürjes Pál. Hozzátette azt is, hogy most felülvizsgálják a város összes, a határozatban jóváhagyott közkútját, hogy üzembiztos legyen a működésük.