Miért Bajnaiék alatt történtek a romagyilkosságok?

2013.08.06. 12:11 Módosítva: 2013.08.06. 17:56

A cigányok elleni gyilkosságsorozat bűnperében született mai ítéletre a politika is reagált. A reakciókat időrendi sorrendben közöljük.

Balog Zoltán: Nem sikerült feltárni a teljes igazságot

Az emberi erőforrások minisztere közleményében kifejtette, hogy a romagyilkosságok ügyében született ítélet megerősíti abban a hitben, hogy Magyarországon a rasszista bűncselekmények elkövetői közül senki sem menekülhet meg a törvény szigora elől, a különösen kegyetlen gyilkosok méltóképp megbűnhődnek tetteikért. Bízik benne, hogy az elsőfokú ítéletet másodfokon is megerősítik.

Balog Zoltán utalt a büntetőeljárás hiányosságaira is, amikor kitért rá: a teljes igazságot nem sikerült feltárni. Mint írta, reméli, most mindenki megérti végre: "mindig az áldozatok mellett kell állnunk! És ez nem többség vagy kisebbség, hanem emberi méltóság kérdése."

MSZP: Szólaljon meg Orbán és Áder!

Az MSZP elvárja, hogy a kormányfő és az államfő szólaljon meg, és ítélje el, bélyegezze meg mindazokat, akik a romák elleni gyilkosságok elkövetőihez hasonlóan gondolkodnak. Erről Braun Róbert, az MSZP választókerületi felelőse beszélt a Pest Megyei Bíróság épülete előtt. Mindazokat ítéljék el, akik "szavakkal, masírozással, egyenruhával verik szét a nemzetet!" – mondta.

Braun szerint a 21. századi Magyarország legsúlyosabb bűnügyében az igazságszolgáltatás tette a dolgát, a bíróság alapos eljárás végén ítéletet hozott. Szerinte az ítélettel nincs vége, a "szunnyadó gyilkosok közöttünk élnek" és "rombolják a nemzetet, amikor habzó szájjal cigányoznak, hajléktalanoznak, zsidóznak".

A politikus azt mondta, "ma a szenvedés és a leszakadástól való félelem gyakran jogos indulatai a még szegényebbek ellen bugyognak". A Braun Róbert a felelősségi köréhez tartozó választókörzetben, Tatárszentgyörgyön apjával együtt megölt, Csorba Róbertről azt mondta: akár Magyarország miniszterelnöke is lehetett volna, vagy mérnök, aki autót tervez, művész, de nem lesz és ez veszteség mindenkinek, aki magyarnak vallja magát.

Demokratikus Koalíció: Az etnikai alapú bűntetteket a legszigorúbban kell büntetni

Az ítéletre reagálva a DK független képviselője, Vadai Ágnes sajtótájékoztatóján közölte: Magyarországra sokan olyan helyként tekintenek, ahol tere van a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, az idegengyűlöletnek és a homofóbiának. A DK szerint ezeket a nézeteket vissza kell szorítani, az ilyen magatartásokat, köztük az etnikai és a vallási alapú bűncselekményeket pedig "tűzzel-vassal irtani kell" – jelentette ki.

Vadai Ágnes egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem ismer olyan nemzetbiztonsági jelentést, amely szerint az akkori szocialista kormány információkat tartott volna vissza a romagyilkosságok ügyében. Az viszont tény – tette hozzá – hogy 2009-ben elkapták azokat, akik ezeket a szörnyű bűncselekményeket elkövették.

Fidesz: A Fidesz alatt ez már nem fordulhat elő

A Fidesz szóvivője a romák elleni gyilkosságsorozat ítélethirdetésével kapcsolatban felvetette: miért éppen akkor, 2008-ban és 2009-ben, a Gyurcsány-Bajnai-kormány idején történtek a gyilkosságok, és azok kinek álltak érdekében?

Az elítéltek mellett kik lehetnek még azok az elkövetők, akik most megúszták, akik neve végig rejtve maradt? – tette fel a kérdést Zsigó Róbert budapesti sajtótájékoztatóján, nyomatékosítva, hogy ilyen ügyek ma nem fordulhatnának elő.

A kormánypárt szóvivője felidézte: a romagyilkosságok perében kiderült, hogy az akkori nemzetbiztonsági szolgálat és az akkori Katonai Biztonsági Hivatal "nemhogy segítette a megelőzést, a felderítést és a tisztánlátását, hanem egyenesen akadályozta azt", annyi hibát követtek el annak idején, hogy az "már nem lehet véletlen".

Mindezt a romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló parlamenti tényfeltáró munkacsoport is megállapította – emlékeztetett. A szóvivő idézte a testület jelentését, amely szerint a feltárt hiányosságokért, az érdemi munka elmaradásáért, a Nemzetbiztonsági Hivatal rendeltetésszerű működésének hiányáért a hivatal akkori főigazgatóját, Laborc Sándort személyes felelősség, a rendellenes működésért pedig Szilvásy György és Ficsor Ádám korábbi titokminisztereket politikai felelősség terheli.

Az MSZP reagál a Fideszre: A Fidesz szóvivőjének nyilatkozata a romagyilkosságok ügyében hozott ítélet legaljasabb félremagyarázása

Az MSZP szerint Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő keddi nyilatkozata a romagyilkosságok ügyében hozott ítélet legaljasabb félremagyarázása, és Orbán Viktor pártja odáig süllyedt, hogy a romagyilkosságok során brutálisan kivégzett áldozatokat és hozzátartozóikat sem tisztelik.

"Azt eddig is tudtuk, hogy a Fidesz nem tiszteli a jogállamot: három éve folyamatosan számolják fel vagy gyűrik maguk alá az emberi alapjogokat biztosító intézményi hálót Magyarországon. Azt is tudtuk, hogy az ellenfeleiket sem tisztelik: ha kell, koncepciós perekkel, ha kell, a köztévé híradójából való kiretusálással próbálják eltüntetni vagy elnémítani őket. Tudtuk és látjuk ma is, hogy az idősek, gyengék és elesettek iránt sem mutatnak tiszteletet: akinek nincs semmije, az annyit is ér - mondják".

"Azt viszont nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor pártja mára odáig süllyedt, hogy a romagyilkosságok során brutálisan kivégzett áldozatokat és hozzátartozóikat sem tisztelik" - írják.

Az ellenzéki párt szerint ha maradt nyitott kérdés a romagyilkosságok kapcsán, akkor az a következő: mikor számolja fel a Fidesz az önkormányzatokban a szélsőjobbal való nyílt, a nagypolitikában pedig a burkolt együttműködést? - olvasható a közleményben.

LMP: Le kell vonni a tanaulságokat

A romagyilkosságok ügyében a bíróság a létező legsúlyosabb ítéletet szabta ki, aminek kellő elrettentő ereje lehet, ám a jogi eljárás lezárultával kevés azt mondani, hogy ilyen soha nem történhet meg többé Magyarországon – nyilatkozta Schiffer András. Az LMP társelnöke szerint le kell vonni a következtetéseket abból, hogy a magyar állam 2008/2009-ben miért volt képtelen megvédeni polgárait és Magyarországot egy rasszista gyilkosságsorozattól. Le kell vonni tanulságot abból is, hogy mit kell a magyar államnak tennie a média- és az oktatási rendszerben annak érdekében, hogy egy ilyen gyilkosságsorozatnak még a gondolata se fogalmazódhasson meg.

Az ellenzéki politikus szerint meg kell vizsgálni, hogy a rendvédelmi szervek miért nem voltak képesek megakadályozni, és életeket megmentve, korábban felderíteni a gyilkosságsorozatot. Fel kell tárni, hogy a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok hol hibáztak abban, hogy "ilyen hosszú ideig gyilkolhatott szabadon ez a banda" – fogalmazott.

Együtt-PM: A felderítés során hibák sorozata történt

Az Együtt-PM szerint a Fidesz szóvivőjének állításával ellentétben nem Bajnai Gordon okozta a Hajdú-Bét csődjét. Az ellenzéki párt szerint emellett elfogadhatatlan, hogy a kormánypárt még a romagyilkosságokba is igyekszik belekeverni a politikai ellenfeleit, ahogyan az is, hogy Zsigó Róbert szerint törvényes és tisztességes hőségriadó idején elzárni a csapokat ott, ahol a legnagyobb a szegénység.

A romagyilkosságok ügyében megszületett ítélet arra emlékeztet mindannyiunkat, hogy semmilyen formában nem tűrhetjük el a rasszizmust és a kirekesztést - jelentette ki Dorosz Dávid, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért politikusa. Dorosz Dávid sajtótájékoztatóján azt mondta, mindent meg kell tenni azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg újra Magyarországon, hogy embereknek kifejezetten származása és bőrszíne miatt kelljen meghalniuk. Ugyanis az áldozatoknak az volt az egyetlen bűnük, hogy romák voltak.

Dorosz Dávid azt mondta, hogy a rendőrség, a titkosszolgálatok és az ügyészség a hibák sorozatát követte el a gyilkosságsorozat felderítése során, ez vezetett oda, hogy ilyen későn és csak ennyi áldozat után születhetett meg az ítélet. Ugyanakkor a kormány semmit nem tesz a romák integrációja érdekében, sőt a szegényellenes politikával roma honfitársaink százezreinek nehezíti meg az életét – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint ez a politika teszi lehetővé, hogy ma már ne csak verbálisan, hanem egyre inkább fizikai erőszak formájában is megjelenjen a fenyegetés.