Játszótéren bukkant fel egy aligátorteknős

2013.08.07. 12:35

Egy emberre is veszélyes, öt-hat kilós aligátorteknőst fedeztek fel az egyik Pest megyei kisváros patakjában, egy játszótér mellett. Aki meglátja, semmiképp se nyúljon hozzá, mondta a Borsonline hírét megerősítve Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga kurátora.

A Bors azt írta, hogy a teknős a napokban előmászott a játszótéren, és egy gyerek anyukája talált rá. Egy szelíd mocsári teknősnek nézve felemelte, de a teknős azonnal támadott, így aztán eldobta magától. A lap szerint három napja próbálják befogni az állatot.

Szilágyi nem mondta meg, hogy melyik településről érkezett a bejelentés, mert nem szeretnék, ha „önjelölt vadászok" üldözni kezdenék az agresszív, veszélyes teknőst. Csak annyit árult el, hogy a Zsámbéki-medence egyik városának játszótere mellett, egy patakban, susnyás, lápos helyen, számára ideális, bő egyméteres vízben bújt meg a vélhetően 10-13 éves állat. A teknőst feltehetően még otthonra vette valaki, de aztán idővel szabadon engedte.

A felnőtt, (25-30 éves) aligátorteknős akár a 30 kilós súlyt is elérheti, és 70-80 évig is elélhet, miközben tovább gyarapszik. Szilágyi szerint ez a teknős egyetlen harapással akár egy kapanyelet is képes megroppantani, vagyis komoly sérüléseket okozhat az embernek, ezért aki meglátja, véletlenül se próbálja megfogni.

Mivel korábban a Tatai-, a Bánki- és a Naplás-tónál is láttak hasonló állatot, és a Lágymányosi híd budai hídfőjétől is érkezett bejelentés aligátorteknősről, elképzelhető, hogy máshol is felbukkan egy-egy példány. Aki bárhol felfedez ilyen nagyméretű, durva páncélzatú állatot, hívja a katasztrófavédelmet, vagy a rendőrséget, hogy megtehessék a befogáshoz szükséges intézkedést, mondta a kurátor.