Detki Keksz: egy romát vállaltak

2013.08.08. 11:31
Július végén halmajugrai romák tüntettek a Detki Keksz Kft. telephelye előtt, és állították, hogy bár a cég 35 fő foglalkoztatására nyert EU-s támogatást, mégsem hajlandóak cigányokat foglalkoztatni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai szerint a cég 2010 óta öt különböző pályázaton nyert jelentős fejlesztési összegeket, azonban ezek nem foglalkoztatásra szólnak. Tény azonban, hogy a 137 dolgozóból csak 10 helyi lakos, és összesen egy, magát romának valló munkatársuk van.

Habár a cég telepe előtt tüntető halmajugraiak állították, hogy a cég 35 fő foglalkoztatására nyert uniós forrásokat, az NFÜ szerint valójában 2010 óta munkahelyteremtésre nem pályázott, és nem is nyert pénzt a Detki Keksz Kft. Azonban 2010 óta valóban jelentős összeget, nagyjából 555 millió forintot nyertek uniós forrásból, például e-kereskedelem fejlesztésére, raktári és gyártókapacitások fejlesztésére, technológiafejlesztésre és gyártóüzem építésére is. Egy korábbi pályázattal 10 fő foglalkoztatására is nyertek anyagi forrást, ezeket az állásokat már 2011-ben betöltötték.

Az EU-s pályázatok esetében kötelező esélyegyenlőségi vállalásokat tenni, a Detki Keksz Kft. többek között azt vállalta, hogy 2015-ig lesz egy roma munkavállalója, lesz egy akadálymentesített épülete, három fogyatékkal élő dolgozója, és négy női dolgozója a közép- és felsővezetésben a 137 főt foglalkoztató cégnél.

Dolgozóik 7 százaléka helyi

Az egyetlen roma dolgozó vállalást az NFÜ adatai és a tüntetők szerint is teljesítette a cég. A tüntetést szervező Roma Nővédelmi Szervezet tagjai azt kifogásolták azonban, hogy helyieket a cég alig foglalkoztat, hanem inkább messziről, busszal hozza a dolgozókat. A helyi roma kisebbségi önkormányzati képviselő becslése szerint az 1300 fős halmajugrai lakosság 70 százaléka cigány, és a tüntetők szerint ezért nem foglalkoztat helyieket a cég.

A cégadatok szerint a 137 fős alkalmazotti körnek valóban kis hányada, mindössze 10 fő a helyi lakos, a többieket valóban a környező településekről szállítják a gyárba. A gyár most azt mondta, hogy jövőbeni fejlesztéseik során számítani fognak a helyi munkaerőre is.

„Lehet, hogy a Detki Keksz betartotta a saját esélyegyenlőségi vállalásait, de miféle esélyegyenlőség az, ahol csak egy romának jut munka? Ezt finanszírozná az EU? A cég többek között gyártóüzem építésére kapott támogatást. Elhiggyük, hogy új gyárat, új technológiát, új raktárbázist működtetnek, csak és kizárólag a régi dolgozókkal? Meglehet, hogy a szándék nem volt a megkülönböztetés, de a tények igazolják, a végeredmény mégis csak az, ami a törvény szerint “közvetett hátrányos megkülönböztetés” – mondta a tüntetésen aktív szerepet vállaló Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke, aki egyeztetést kezdeményezett a cégvezetéssel.

Nem mondta, hogy nem érintheti cigány kéz a kekszet

A tüntetők azt is állították, hogy egy négyszemközti beszélgetésen a cég ügyvezetője azt mondta, azért nem foglalkoztat cigányokat, mert a vásárlók nem szeretik a cigány kéz által érintett termékeket. Ezt Pavlova Olga határozottan cáfolta: „Soha nem tettem ilyen megjegyzést. Orosz származásom miatt én magam is érzékeny vagyok a kisebbségekkel kapcsolatos előítéletekre, a társaság ügyvezetőjeként elítélek minden, emberek közötti megkülönböztetést etnikai, faji, vallási, nyelvi vagy nemi alapon. A Detki Keksz Kft. munkavállalóit szakmai képzettségük és gyakorlatuk alapján választja ki, emellett természetesen meg kell felelniük az élelmiszeripari termékek előállításával kapcsolatos szigorú higiéniai előírásoknak is” – fogalmazott, és fontolgatja, hogy rágalmazásért pert indít a tüntetők ellen. Az ügyvezető a tüntetés idején horvátországi nyaralását töltötte, ezért nem reagált rögtön a vádakra.

Az ügyvezető higiéniával kapcsolatos érvelése a tüntetők szerint a romák ellen irányul. „Nem kértünk különleges eljárást. Ugyanakkor az a tény, hogy ön különleges elvárásként sorolja fel a higiéniai előírásokat, azt sugallja, hogy a halmajugrai cigányok koszosak, piszkosak, alkalmatlanok. Ez egy előítéletes sztereotípia, amit visszautasítunk” - írja Pavlova Olgának címzett levelében Schmield Magdolna és Barkóczi Gizella, a Roma Nővédelmi Szervezet helyi és országos elnökei.

Nincs 35 új munkahely

A tüntetők a vállalat vezetője szerint félreértették a céggel kapcsolatos, nyilvános pályázatokat. A Detki Keksz 2008 áprilisában „komplett vállalatirányítási rendszer bevezetése 35 felhasználóra” címen 19,2 millió forintot nyert el a GOP 2.2.1. projekt keretein belül. Az NFÜ adatai is ezt bizonyítják, ez a forrás viszont nem 35 új munkahelyet jelent, hanem csupán annyit, hogy a telepített vállalatirányítási szoftveres rendszert a cég jelenlegi dolgozói közül 35-en használhatják.