Hunvald újraindult volna az MSZP-ben

2013.08.09. 12:17
Pénteken ismét összeül a Mesterházy Attila vezette MSZP és Bajnai Gordon csapata, hogy megpróbálja összehangolni a két szervezet 2014-re szóló jelöltállítási terveit. Budapesten a helyek kétharmadát tartaná meg az MSZP. Az újpesti körzet az eddigi "természetes" jelölt, Kiss Péter súlyos betegsége miatt nem lesz napirenden.

Az MSZP és az Együtt-PM legújabb ígéretei szerint augusztus végére meglesz az egész országra szóló, 106 fős egyéni jelöltlista. Az Index információi szerint valójában még nincs annyira közel a már eddig is sokszor halasztott megegyezés.

A két pártnak még a főváros 18 választókerületét sem sikerült elosztani. Azt mindkét oldalon megerősítették, hogy Budapesten a kétharmad-egyharmad arány lesz a helyek elosztásában a mérvadó, így a szocialista párt várhatóan 12, az Együtt-PM pedig 6 választókerületben indíthat saját embert. Az azonban még további alkudozás tárgya lesz, hogy ki hol indulhat.

Forrásaink szerint az MSZP-s 12 között is vannak problémás helyek. Ilyen például a 11-es választókörzet, amelyet Újpest és a XIII. kerület északi részének összekapcsolásával hoztak létre. Újpesten a szocialisták nyerő embere hagyományosan Kiss Péter, egykori kancelláriaminiszter volt, aki 1994-ben szerzett itt először egyéni mandátumot, majd 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is újraválasztották. Kissnek 2010-ben nem sikerült a győzelem, akkor listáról jutott a parlamentbe.

Az MSZP társadalompolitikai kabinetjét vezető egykori miniszter azonban hónapok óta nem vállal közszereplést: úgy tudjuk, súlyos beteg.

A képviselőjelölti helyek elosztásáról tárgyaló szocialisták ezért kényes helyzetbe kerültek: nem tudni, hogy Kiss visszatér-e az aktív politizáláshoz, ám a közeledő választás miatt muszáj lesz eldönteni, hogy az egyik legbiztosabb baloldali szavazónak számító körzetben kit indítsanak Hollósi Antal kórházigazgató ellen, aki várhatóan a Fidesz színeiben indul majd a mandátumért.

Úgy tudjuk, hogy az 54 éves politikus betegsége ellenére egyelőre nem változtatnak a terveken, és a két párt is kikerüli a témát a mostani tárgyalásokon.

Információink szerint a pártvezetésnek foglalkoznia kellett a VI. és a VII. kerületből összevont új választókerülettel is, ahol most a szocialisták 31 éves, országos elnökségi tagja, Kunhalmi Ágnes a legesélyesebb. Csakhogy több forrás is megerősítette, hogy Hunvald György korábbi erzsébetvárosi polgármester is bejelentkezett a választókerületre.

Hunvaldot 2012 februárjában első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlaneladások miatt. Fellebbezések folytán a büntetőügy jelenleg az ítélőtáblán van, de közben tavaly szeptemberben mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával újabb büntetőper is indult ellene.

Hunvald a korrupciós vádak és a meglehetősen nagy port kavaró eljárások ellenére úgy látja, hogy nemcsak ő, hanem a környék lakói is hisznek abban, hogy ártatlanul hurcolták meg, és népszerűsége is töretlen a kerületben. A pártvezetéssel folytatott tárgyaláson azonban arra jutottak, hogy Hunvald szerepvállalására csak akkor kerülhet sor, ha jogerős felmentő ítéletekkel zárulnak az ellene folyó eljárások.

Hunvald György megkeresésünkre tagadta a hírt: a perek sikeres befejezésére koncentrál, és szerinte nem akar újra részt venni a politikában.