Koraszülöttek halála miatt vizsgálódnak

2013.08.12. 18:39 Módosítva: 2013.08.12. 20:31

Több koraszülett csecsemő halála miatt vizsgálatot indított az egészségügyért felelős államtitkárság a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpatológiai osztályán. A Kormányzati Információs Központ közleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök rendelt el rendkívüli vizsgálatot az ügyben, és ennek idejére felfüggesztik a kórház igazgatóját is.

Csiba Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója hétfő este az MTI-nek elmondta: örül annak, hogy van egy ilyen vizsgálat. „Vizsgálják ki, és várom az eredményt" – tette hozzá.

Az államtitkárság közleményében azt írta, hogy az osztályon néhány nap alatt több, igen kis súlyú, nem kellően fejlett koraszülött csecsemő életműködését nem sikerült fenntartani. A kórház erről jelentési kötelezettségének eleget téve augusztus 8-án, csütörtökön tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét.

"Mivel az esetek halmozódása felvetette egy esetleges fertőzés lehetőségét, az egészségügyi hatóság járványügyi vizsgálatot kezdett" - írták. A járványügyi intézkedések keretében átszervezték az érintett osztályon az elhelyezést, a higiénés rendszabályok fokozott betartása mellett folyamatos ellenőrzést végeznek, valamint jelentő szolgálatot működtetnek.

Az elhunyt  koraszülöttektől vett mintákat az OEK Nemzeti Referencia Laboratóriumában vizsgálják. Az Országos Epidemiológiai Központ és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, illetve a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet megtette a szükséges óvintézkedéseket, a vizsgálat pedig tart.