Felrobbant a háza? Telefonálgasson!

2013.08.13. 14:13 Módosítva: 2013.08.13. 15:20
Hivatalos forrásból alig kapnak információt a múlt heti óbudai házrobbanás miatt kitelepített lakók. Azt mindannyian elismerik, hogy a tűzoltók hősiesen mentették ki őket az égő házból, az önkormányzat gyorsan megítélte nekik a segélyt és időben elhelyezték őket, azóta viszont semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapnak. Az egyik kitelepített lakó egy lerobbant cellában kapott szállást, és ott arra vár, hogy valaki végre fölhívja az önkormányzattól. A robbanás sérültjét sem találták meg a hatóságok a kórházban, neki kellett betelefonálnia a polgármesteri hivatalba.

Ahogy a március hófúvásnál, úgy a múlt heti óbudai házrobbanásnál sem működött teljesen szervezetten a mentés, pontosabban az evakuált lakók utógondozása. Tanulságos különbség, hogy a rendkívüli hófúvás idején több százezer emberről kellett gondoskodni, az óbudai esetnél viszont mindössze húsz lakóról. Akik elismerik az őket kimentő tűzoltók bátorságát, problémájuk inkább azzal van, hogy a katasztrófa óta alig kapnak hiteles tájékoztatást.

Víz volt, de vécé az nem

Az egyik lakó szerda hajnalban még ébren volt. Épp az ablaknál áll, amikor furcsa villanást látott, majd bekövetkezett a hatalmas robbanás. Egy óriási gerenda zuhant le az utcára épp az orra előtt, majd nyomában nagyon sok törmelék, amely szinte a földszinti ablakokig beborította az utcát. A ház teteje kigyulladt, a szinte áthatolhatatlan por mellett hamarosan fojtogató füst is keletkezett.

A lakó sokkot kapott, ki akart rohanni a lakásából, de az ajtaját nem tudta kinyitni. Szerencsére hamar ott voltak a tűzoltók, akik betörték az eldeformálódott ajtón a hevederzárat, így kijutott a szabadba. „Láttam a tűzoltók arcán, hogy ők is meg vannak rettenve a történtekről, de igazi elismerésem nekik: bátran mentek tovább, hogy kimentsék a többieket”.

A házból kimenekített lakókat az utcán gyűjtötték össze, hogy összeszámolják, ki lehet még bent az épületben. „Volt egy nő, aki meztelenül menekült ki a lakásból, neki sikerült ruhát szerezni. Nem sokkal később jött egy lerobbant busz, abba kellett beülnünk. A tűzoltók egy felső emeleten lakó idős nőt emelőkosárral hoztak ki”.

A lakó azt mondja: miután az első sokk elmúlt – ahogy az ilyenkor lenni szokott – vécére kellett volna mennie, de az nem volt sehol. Víz viszont volt bőven, mert azt hoztak a mentőcsapatok. Olyannyira, hogy a nagy részét a felrobbant ház körül összesereglett bámészkodók itták meg.

Egy üres szerzetesi cella

Többször összeszámolták a lakókat, majd a busszal mindannyiukat elvitték egy szociális otthonba. Itt a legtöbben úgy nyilatkoztak, hogy rokonoknál, ismerősöknél lakhatnak, ezért ők elmehettek. Hárman a szociális otthonban maradtak. A lakónak egy teljesen üres szerzetesi cellát jelöltek ki, ahová a pincéből hoztak föl ágyakat. „Az intézmény nagyon rossz állapotban van, de erről nem az ott dolgozók tehetnek, ők nagyon segítőkészek” – mondta a férfi.

Az óbudai polgármester csütörtökön népes újságírócsapat kíséretében el is ment meglátogatni a szociális otthonban elhelyezett embereket. A lakó szerint azóta semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott a további teendőkről.

„Ha legalább mindennap felhívna valaki, és csak annyit mondana, hogy dolgoznak az ügyön, és hamarosan kapunk részletes tájékoztatást, már azzal is könnyebb lenne elviselni ezt az egészet” – mondta a 60 éves férfi, aki amellett, hogy betegségekkel is küszködik, a robbanástól sokkot és valószínűleg légnyomást is kapott. Nem érti, miért nem tudott az önkormányzat vagy más kijelölni erre az esetre legalább egy ügyintézőt, akit felhívhatnak, vagy aki megkeresi őket. A lakó szeretné tudni, hogy mi történt, mikor mehet vissza a lakásába, vagy ha nem, hova viheti el a bútorait.

Nem találta meg az önkormányzat

A robbanás legsúlyosabb sérültjét, Patrikot a tragédia napján kórházba szállították, ahol helyrerakták kificamodott vállát, és ellátták az egész testét borító vágásokat és horzsolásokat. Az önkormányzat azonban nem találta meg őt a sérülés után. Így Patriknak kellett felvenni velük a kapcsolatot a kórházi kezelés után, de végül még az alpolgármesterrel is tudott beszélni.  

A katasztrófavédelem mentett és levonult

Ilyen esetekben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz tartozó tűzoltók az elsődleges beavatkozók, mondta az Indexnek Kisdi Máté szóvivő. Nekik kell elhárítani a közvetlen életveszélyt, kimenteni a túlélőket, biztosítani, hogy a mentési munkálatok közben a romos épület ne dőljön rá senkire. Amikor a tűzoltók levonulnak, a polgári védelem tisztje veszi fel a kapcsolatot a helyi önkormányzat közbiztonsági referensével. A kitelepítettek ellátása és az egyéb további teendők már az önkormányzat, illetve a társasház feladata. A katasztrófavédelem ezután is tartja a kapcsolatot velük és minden szükséges segítséget megad, mondta Kisdi Máté.

„Segítőkészek voltak az önkormányzatnál, gyorssegélyt kaptam, és most várom a visszajelzést arról, hogy kaphatok-e önkormányzati lakást” – mondta. A lakása ugyanis, ahol édesanyjával együtt élt, közvetlenül a robbanás epicentruma mellett volt, és mindennel együtt teljesen megsemmisült.

„Visszamentem a helyszínre, és a rendőröktől, a tűzoltóktól kérdezősködtem. Az egyik kontérben a sitt alatt megtaláltam két ingemet, amik nagyon porosak voltak, de nem szakadtak el, így azokat magammal tudtam vinni”. De ezen a két ingen kívül nincsen használható bútora, holmija. A biztosítóval is felvette a kapcsolatot, akik kárbejelentést vettek fel, „ráírták, hogy megsemmisült a lakás minden ingóságával együtt”, mondja Patrik, de a kárfelmérés még el sem kezdődött, így arról sem tudták tájékoztatni, hogy mikor kapja majd meg a biztosítási összeget.

Jellemző, hogy a lakók leginkább egymástól tájékozódnak. Naponta elmennek a romos házhoz, ahol egymás között cserélgetik az információkat. Ezeknek az egyik része igaz, a másik része rémhír. Ugyan a házat rendőrök őrzik, de a múlt héten azt tapasztalták, hogy csak az nem megy be oda, aki nem akar. Az egyik lakó már ismeretlenekkel is találkozott, akik a szétdobált tárgyak között válogattak, mondván, arra már úgysem lesz szüksége senkinek.

Pedig számos kérdést kellene még rendezni. A lakók szeretnék tudni, mikor költözhetnek vissza vagy mi igaz abból, hogy a ház egy része komolyabb átalakításra szorul. A társasházban élők közösen kötöttek lakásbiztosítást is, így szeretnék tudni, hogy mire számíthatnak. Az Indexnek nyilatkozó egyik lakó lakása ugyan megúszta a robbanást, de az oltás miatt a szomszéd lakás nagyon sok vizet kapott, így valószínűleg az övé is be fog ázni.

A statikusra várnak

A ház közös képviselője igyekszik tartani a lakókkal a kapcsolatot, de most mindenkinek csak azt tudja mondani: meg kel várni a statikus szakvéleményét. Ehhez előbb a romeltakarítást kell befejezni és a biztosítók szakemberei csak ezután tudnak majd vizsgálódni. A romeltakarítást azonban egy időre fel kellett függeszteni, mert hétfőn egymásodik világháborús szovjet aknát találtak a ház udvarán.

A nem éles akna eddig a ház födémjébe ékelődve bújhatott meg, és a robbanás hatására eshetett le a belső udvarba. Ez mindenesetre újabb elméleteket alapozott meg arról, hogy több régi robbanótest is lehetett a ház padlásán, és ezek okozhatták a robbanást vagy megsokszorozhatták egy gázrobbanás erejét. Erről egyelőre semmilyen hivatalos információ nincs. A közös képviselő szerint ennél többet egyelőre nem lehet mondani, és a súlyos katasztrófát jól kezelték a hatóságok. Az önkormányzat is gyorsan intézkedett szerinte, és hamar kaptak gyorssegélyt a lakók.

Segély van, telefonszámra nem gondoltak

Bús Balázs, Óbuda polgármestere szerint a mentést nagyon profin, gyorsan és összhangoltan végezte a katasztrófavédelem. Az önkormányzat már csütörtökön döntött a 100, illetve 200 ezer forintos gyorssegélyekről. Három embert egy nyugdíjasházban helyeztek el, három családot pedig önkormányzati lakásokban. Adományvonalat is létrehoztak, amelyre eddig 200 ezer forint érkezett, és a Facebookon is igyekeztek folyamatos információkat adni a romeltakarítrásról és a várható fejleményekről. Sok felajánlást is kaptak, például az OTP a héten két újabb lakást ajánlott fel a kitelepítetteknek.

Miután magántulajdonban lévő társasházról van szó, a biztosításokról a társasház közös képviselőjének kell intézkednie, mondta a polgármester. Kérdésünkre, hogy miért nem tudtak megadni legalább egy telefonszámot a lakóknak, amin érdeklődhetnek, Bús Balázs azt mondta: ez megoldható lenne, de erre most nem gondoltak.