Calici vírus okozta a lellei hasmenést

2013.08.15. 17:28 Módosítva: 2013.08.15. 18:36

Calici vírus okozta néhány nappal ezelőtt az egyik balatonlellei szállodában a hányásos, hasmenéses megbetegedéseket. A vírus a más Balaton-parti településeken tapasztalt hasonló megbetegedések egy részének is oka lehet, tájékoztatott csütörtökön a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Csaknem negyvenen fordultak orvoshoz Balatonlelle és Balatonboglár térségében hányásos, hasmenéses megbetegedéssel. A népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakemberek vizsgálni kezdték a megbetegedéseket és a körülményeket, a hatóságok pedig a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket. Azóta új megbetegedést nem jelentettek.

A szakigazgatási szerv felhívta a figyelmet arra, hogy a vírus folyamatosan jelen van a környezetünkben, emberről emberre közvetlen érintkezés vagy szennyezett felületek, tárgyak, esetleg étel útján terjed. A megbetegedést már nagyon kevés kórokozó, szabad szemmel nem látható szennyeződés is kiválthatja. Ezért, ha egy közösségben megbetegszik valaki, könnyen alakul ki járvány.

A Hotel Lelle szállóvendégei közül az első beteg akár még otthonról is hozhatta a vírust – az ország több területéről jelentettek calici vírus által okozott járványokat –, vagy az aktuális környezetében, közvetlen vagy közvetett érintkezéssel is fertőződhetett. A vírus terjedéséhez hozzájárulhatott az is, hogy nyaraláskor kevésbé figyelnek az emberek a higiénés szabályok betartására, és a nagy melegben tovább életképesek maradnak a vírusok.

A Balaton-parti településeken a helybeliek és a nyaralók körében előfordult egyéb hányásos, hasmenéses megbetegedések egy részét is ezen kórokozó váltotta ki, ám lehet más oka, például szalmonellafertőzés vagy napszúrás is.