Zsarolták az izsáki verés koronatanúját

2013.08.15. 06:56 Módosítva: 2013.08.15. 06:58

Fenyegetéssel próbálták vallomásának visszavonására kényszeríteni azt a rendőrt, aki április 8-án az izsáki őrsön szemtanúja volt, hogy két kollégája agyonveri a fűrészlopással megvádolt Bara Józsefet, írja a Blikk egy neve elhallgatását kérő, a koronatanúhoz közel álló forrásra hivatkozva.

A forrás szerint augusztus 10-én egy rendőr őrnagy és egy rendőr százados felsőbb parancsra hivatkozva jelent meg a táppénzre kényszerített törzszászlósnál. Arra utasították, hogy vagy vonja vissza, vagy változtassa meg vallomását.

A tanúnak felajánlották, hogy amint lejárt a táppénze, inkább szereljen le. Így kaphat annyi végkielégítést, hogy pár évig nem kell dolgoznia. Ellenkező esetben elbocsátják a rendőrségtől, és egy fillért sem fizetnek neki.

Korábbi hírek szerint Bara József halálra verésekor az egyik közeli település körzeti megbízottja is ott volt az izsáki rendőrőrsön. A törzszászlós megpróbálta leállítani a kényszervallatás és halált okozó testi sértés gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett B. Viktort és B. Csongort. Miután ez nem sikerült, távozott az őrsről. A férfi később társai ellen vallott, és már korábban is felmerült, hogy felettese vallomása megváltoztatására akarta rábírni.

A rendőrség csütörtök esti közleményében cáfolta a Blikk állításait. Amint írták, a Bara József kihallgatásával kapcsolatos „ügyészségi büntetőeljárásban tanúként szereplő rendőrt sem fenyegetéssel, sem más módon nem kényszerítette egyetlen rendőr sem vallomása visszavonására vagy megváltoztatására. A tanút nem kényszerítette, nem is kényszerítheti egyetlen rendőri vezető sem arra, hogy betegállományban legyen”.