Bajnairól nem beszélni, elvtársak!

2013.08.17. 16:47

Kiszivárogtatási párharcba kezdett az Együtt-PM és az MSZP, miután csütörtökön eredménytelenül zárult a választási együttműködésről szóló tárgyalások utolsó fordulója.

Az Indexnek egy az Együtt 2014-hez közel álló forrás elmondta, hogy a tárgyalások azért fagytak be, mert a Tóbiás Józsefből, Gúr Nándorból és Molnár Zsoltból álló szocialista delegációnak csak arra volt mandátuma, hogy csomagban tárgyalja az egyéni választókerületek, a közös lista és a miniszterelnök-jelölt kérdését, utóbbi kérdésben pedig nem volt felhatalmazásuk arra, hogy Bajnai Gordon esetleges jelöléséről tárgyaljanak.

A csütörtöki fordulóban a felek az egyéni választókörzetekben indított jelöltekről szerettek volna megállapodni, azonban mivel az MSZP-s delegáció erről külön nem tárgyalhatott, a miniszterelnök-jelölt kérdésében tanúsított merevség pedig elfogadhatatlan volt a Karácsony Gergelyből, Szigetvári Viktorból és Juhász Péterből álló Együtt-PM delegáció számára, ezért a tárgyalások elakadtak.

Forrásunk elmondása alapján az E14 azt az álláspontot képviselte, hogy a korlátozott mandátumú tárgyalódelegáció helyett magasabb szintű politikai döntésre lesz szükség az ügyben. A felek végül – az Együtt-PM a nyilvánosság bevonására vonatkozó javaslatával ellentétben – abban állapodtak meg, hogy a tárgyalások részleteit nem hozzák nyilvánosságra. Ehhez képest aztán pénteken azzal fogadták Juhász Pétert az ATV-n, hogy igaz-e, hogy a nyilvánosság bevonásával zsarolták az MSZP-t, a Magyar Hírlap szombati száma pedig „baloldali forrásokra” hivatkozva azt írta, hogy a „a Bajnai-féle formáció” túlzó igényei miatt szakadtak meg az egyeztetések.

Információink szerint egyébként az Együtt-PM olyan javaslattal is előállt, hogy a tárgyalásokról végig élő webkamerás felvételeket tegyenek közzé, ezt azonban a szocialisták elutasították.