30 millióért razziáztak a rendőrök Ozorán

2013.08.18. 07:44 Módosítva: 2013.08.18. 09:23

Legkevesebb 30 millió forintba került, hogy a rendőrség majd két hétig megfeszített munkával ellenőrizte az ozorai goafesztiválra tartó vendégeket. Ezt azután számoltuk ki, miután az illetékes Fejér megyei rendőr-főkapitányság nem válaszolt hivatalosan feltett kérdéseinkre. A fesztivál térségének környékén a fokozott ellenőrzést csak pénteken fejezték be.

180 rejtélyes előállított

Kíváncsiságunkat az keltette fel, hogy a rendőrség intenzíven kommunikálta: akciójukkal 180 kábítószerrel kapcsolatos bűnesetet, szabálysértést derített fel. Nem volt szó azonban arról, miért volt szükség az akcióra, milyen súlyú bűnesetekkel szembesültek, és mibe került mindez.

A rendőrség kérdéseinkre sem volt bőbeszédűbb, csak annyit árult el: fokozott ellenőrzést rendeltek el a fesztivál környékére. Ennek célja pedig: „a közbiztonságának fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése.”

Tudnivaló, hogy a fesztivál fennállásának 14 éve alatt sosem személy- és vagyonbiztonsági ügyekkel, közbiztonsági problémákkal került a hírekbe. A környék lakói egyenesen pozitívan nyilatkoztak nekünk a rendezvényről. Ozora leginkább drogfogyasztási kérdéseket vetett fel.

A lapunknak küldött rendőrségi válasz szerint a 180 előállítottat kábítószerrel kapcsolatos ügyek miatt állították elő. A rémisztő szám mögött azonban nem ismerhettük meg a részleteket: hány embert kaptak el kis mennyiségű anyaggal, azaz fogyasztóként, és hány kereskedőt, tehát a közösségre valóban veszélyes embert füleltek le. Fontos adat lehet, hogy hány külföldi volt az elkapott fogyasztók közt, hiszen a kis mennyiségű droggal rendelkező, csak a fesztiválra érkező külföldiek még annyira sem érintik a magyar helyzetet, mint egy átlagos fogyasztó. Márpedig a fesztivál látogatóinak 70 százaléka külföldi.

Így költöttek el 12 nap alatt 31,5 milliót

Érdekelt minket, hogy mennyibe került a rendőrségnek, hogy közel két hétig napi 24 órában razziázott az ozorai goaparti mellett. Mivel a Fejér megyei rendőr-főkapitányság csupán az eredményeit volt hajlandó nyilvánosságra hozni, azt is a részletek homályban hagyásával, saját tapasztalataink alapján végeztünk becslést.

A helyszínen 30-40 rendőrt láttunk autókat kipakolni, nagyjából 10-en pedig a sátrakban pihentek, vagy a kocsikban ültek. Egy műszakban becslésünk szerint tehát 50 rendőr dolgozhatott. Mivel 24 órában folyt az igazoltatás, csomag- és személyátvizsgálás, három műszaknyi rendőrrel számoltunk. Azaz naponta összesen 150 rendőr teljesíthetett szolgálatot a helyszínen. Ebbe a számba nem vettük bele a kisegítő személyzetet, akik például élelemmel látták el a csapatot.

Információink szerint az igazoltatás 12 napon át tartott, azaz 1800 munkanapot fordítottak az ozorai hippik ellenőrzésére. Egy korábbi, igaz, kilakoltatásról szóló cikkünkben Pintér Sándor azt említette, hogy óránként 2000 forinttal számolják a rendőrök költségét. Nyolc óra, azaz 1 munkanap tehát: 16 ezer forint. A teljes razzia rendőri költsége ezek alapján: 28 milló 800 ezer forint.

A rendőrség azt elárulta, hogy az akcióban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei mellett a Készenléti Rendőrség bevetési egységei, sőt, eseti jelleggel a szomszédos megyék megerősítő erői is részt vettek. Ami jelzi, hogy meglepően magas számaink közel járhatnak az igazsághoz, hiszen a megye képtelen volt egymaga ennyi rendőrt kiállítani. A messzebbről átvezényelt rendőrök, készenlétisek pedig nyilván több pénzt, jutalékokat is kapnak, és akkor még nem beszéltünk a szállásköltségről. De mivel itt tippelni nem lehet, ezekkel a költségekkel nem is számoltunk.

A közel 29 millión felül költséget jelentettek a rendőrségi járművek. A helyszínen nagyjából 10 rendőrautót és kisbuszt láttunk. A kilakoltatásos információkból kiindulva napi 10 ezer forintot számoltunk egy járműre, mérettől és funkciótól függetlenül. Azaz összesen legkevesebb 1 millió 200 ezer forintba került a járműpark, és ebben még nincs benne az üzemanyagköltség.

A helyszínen láttunk egy kamerákkal felszerelt, szürke kommunikációs kocsit, és a hírekből kiderült, hogy működtettek mobillaboratóriumot is. A szakszemélyzettel együtt ezek működtetését napi 60-60 ezer forintra saccoltuk, hatalmas jóindulattal. Tehát 1 millió 440 ezer forintba kerül a technikai apparátus.

Azaz a legoptimistább becsléssel összesen 31,5 millió forintba került, hogy a rendőrség közel két hétig kutakodott a jórészt külföldi fesztivállátogatók csomagjaiban. Az összeg a járulékos költségekkel együtt akár a duplája is lehet.

Árulkodó, hogy az eredményoldalon egyetlen komoly fogásról sem számoltak be. A rendőrség sikereit minden esetben lelkesen ismertető Zsaru magazin is csak olyasmikről írt riportjában, hogy fiatalok a mezőn alufóliacsomagokat dobáltak el a rendőrség érkezésekor, egyiküknél pedig egy külföldi iratait találták meg. A cikk nyilván kábítószer-nagykereskedőkről szólt volna, ha kézre kerül ilyen.

Miért van szükség fokozott ellenőrzésre?

Továbbra is kíváncsiak vagyunk tehát arra, hogy milyen információk alapján döntött úgy a Fejér megyei rendőr-főkapitányság, hogy a különleges esetekre tartogatott fokozott ellenőrzést rendel el. Hány rendőr vett részt az akcióban, és az mennyibe került? Hány büntetőeljárást indítottak végül?

Ahogy lapunk beszámolt róla, jogvédő szervezetek igyekeznek elérni, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja felül a fokozott ellenőrzés elrendelését lehetővé tevő jogszabályokat. A Helsinki Bizottság szerint ugyanis a szabályozás laza, és a rendőrség könnyedén rendelhet el olyan akciókat, amikor nincs szükség semmilyen indokra ahhoz, hogy embereket igazoltassanak, vizsgáljanak át.