A vihar miatt még a tűzijáték is elmaradhat

2013.08.19. 11:03 Módosítva: 2013.08.19. 11:16

Viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg az augusztus huszadiki ünnepségeket. A meteorológiai szolgálat tizennégy megyére és Budapestre is figyelmeztetést adott ki. Kedden döntenek róla, hogy lesz-e tűzijáték a fővárosban. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyelőre nem lát olyan rendkívüli körülményt, ami miatt le kellene mondani a tűzijátékot, de a végső döntést csak kedden hozzák meg.

A Balaton mellé és a fővárosba tervezett tűzijátékok megtartásáról külön döntenek. A tűzijáték biztonságos lebonyolítására vonatkozó jogszabály szerint narancssárga vagy piros riasztás esetében, illetve erős szélben a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték, lehetőleg le kell állítani. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény.

idő.png
Fotó: OMSZ

Az OMSZ szerint a hidegfront az éjszakai órákban érkezik, helyenként kedden már a hajnali, reggeli időszakban lehetnek zivatarok. A hidegfront kedden a nappali órákban nagyjából a Duna vonaláig jut el, emiatt a Dunántúlon folyamatosan fújó, erős, olykor viharos széllökésekre lehet számítani. A délutáni, esti órákban az ország középső területei felett nedves lesz a légkör, így az ország középső harmadában többfelé eshet az eső.

A meteorológiai szolgálat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a várható heves zivatarok, valamint felhőszakadás miatt keddre Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Fejér, Somogy és Veszprém megyére a zivataroktól független viharos erősségű szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje az előrejelzéseket, valamint a kiadott veszélyjelzést.