Horn Gyula emlékparkot nyitna az MSZP

2013.08.19. 17:18

A Pánerurópai Piknik és határáttörés 24. évfordulóján a Sopronban az MSZP helyi szervezete Tóbiás József frakcióigazgató és Kovács László volt külügyminiszter részvételével Horn Gyulára emlékezett.

A megemlékezésen a párt bejelentette, hogy egy Horn Gyulának emléket állító parkot hozna létre, „amely méltó módon őrzi Magyarország miniszterelnökének, a rendszerváltoztató politikusnak és elkötelezett európainak az örökségét és emlékét ezen a történelmi helyszínen”.

Az MSZP közleményében azt írja, Horn 1989. június 27-én Alois Mock osztrák külügyminiszterrel „átvágta a műszaki határzár egy darabját, amely a vasfüggöny elbontásának jelképévé vált. Arra a politikusra, aki ebben szimbolikus pillanatban a saját kezével kezdte bontani a szabad Nyugatot és az elnyomott Keletet elválasztó vasfüggönyt, s nyitott utat  Kelet-Európa szabaddá és Európa egységessé válásához”.

A párt szerint a szocialista miniszterelnök megérdemli a parkot, mivel „kormánya régen látott zuhanás után fejlődési pályára állította a magyar gazdaságot. Felelős nemzetpolitikájával rendezte viszonyunkat a szomszédos országokkal, segítve a határon túli magyarság boldogulását és jogainak érvényesülését”.