Végül csak lett tűzijáték

2013.08.20. 21:09 Módosítva: 2013.08.20. 21:18

Az előrejelzések miatt egészen az utolsó pillanatig nem lehetett biztosan tudni, hogy megtartják-e a tűzijátékokat Budapesten, mert az előrejelzések szerint vihart és esőt vártak az esti órákban. Az esemény előtt másfél órával már lehetett tudni, hogy nem ér el a vihar Budapestig.

A budapesti tűzijáték

A budapesti tűzijáték rakétáit négy pontról lövik ki, három uszályhajóról és a Lánchídról. Kísérőzenéjeként Havasi Balázs zongoraművész-zeneszerző komponált zenét. A 2013-as tűzijáték zenéjének közreműködői között, a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekar és az Akadémiai Kórustársaság tagjai mellett megtalálható Szokolay "Dongó" Balázs, Szirtes Edina "Mókus", Andrejszki Judit vagy a Magyar Zeneakadémia népzene szakának hallgatói. A tételek hangszerelője Pejtsik Péter volt.

Az már délután kiderült, hogy a Balatonnál elmaradnak az ünnepi tűzijátékok a kedvezőtlen időjárás miatt. A Balatonon délután másodfokú viharjelzés volt érvényben, a jelentős széllökések ott továbbra sem csökkennek, sőt óránkénti 60-80 kilométeres széllökések is előfordulnak.

A kormány döntött így az emberek biztonsága és a vagyoni kár elkerülése miatt. Hat települést érintett a döntés, Siófokot, Balatonlellét, Zamárdit, Keszthelyet, Zánkát és Balatonfüredet. Ezenkívül a helyi önkormányzatoknak is azt javasolták, hogy csak megfelelő időjárási körülmények mellett tartsák meg a tűzijátékot.

A Balaton az idén is vonzotta a turistákat, fesztiválok, koncertek tucatjai szórakoztatták az odalátogatókat, régen nem látott tömeget fogadtak a tó menti városok. Kedd délután az M7-es és a 7-es annak rendje és módja szerint meg is telt, balesetek és a Budapestre hazaindulók miatt órákig tartó dugókra számíthattak a közlekedők. Végül estére normalizálódott a helyzet, bár akkor is a közepesnél erősebb forgalomról számoltak be a rendőrök.

Kitüntetések

A hagyományoknak megfelelően a nemzeti ünnepen kitüntetéseket is átadtak. A kitüntetettek névsorát már egy nappal korábban közzétették. Kedden Áder János köztársasági elnök a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet adta át Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszónak és Lámfalussy Sándor közgazdásznak, de kapott kitüntetést Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője, Levente Péter és Szikora Róbert is.

Erdélyben is emlékeztek, számos településén megünnepelték kedden a magyar államalapítást, az évforduló alkalmából egyebek között őrtüzeket gyújtottak, ünnepi szentmiséket, szórványzarándoklatot és koncerteket tartottak.

Hömpölygött a látogatók tömege a nemzeti ünnepen a budai Várban, ahol a műhelyeket, népművész termékeket felvonultató 27. Mesterségek Ünnepének zárónapja zajlott. A műhelybemutatókon a szövés, a viseletkészítés, a hímzés, a csipkekészítés, a nemezelés, valamint a kosárfonás, a gyertyaöntés és a fafaragás művészetébe avatták be a közönséget. Több nagyvárosban tartottak hasonló rendezvényeket, a debreceni virágkarneválon például a virágba öltöztetett autókkal vonultak fel délután.

Megtartották a Szent jobb-körmenetet a Bazilikánál is, ott voltak az ország vezető politikusai.

A nemzeti ünnepet felhasználva, a Haza nem eladó mozgalom tagjai órákra lezárták az Astorián az útkereszteződést. A tüntetők leültek az út közepére, így tiltakoztak az ellen, hogy nem tudták átadni az államfőnek korábbi gyűlésük határozatait.