Lefújták a balatoni tűzijátékokat

2013.08.20. 12:14 Módosítva: 2013.08.20. 18:07

Az erős és sok helyen viharos szél miatt a Balatonnál elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepi tűzijátékok - jelentette be Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden délután.

balatonidojaras
Fotó: OMSZ

Az államtitkár, aki az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője is, azt mondta: az emberek biztonsága érdekében mind a hat balatoni helyszínen ( Siófokon, Balatonlellén, Zamárdiban, Keszthelyen, Zánkán és Balatonfüreden) törölték az állami szervezésű tűzijátékokat, és a helyi önkormányzatoknak is azt javasolják, hogy az általuk szervezett tűzijátékot ne tartsák meg.

A Balatonnál összesen kilenc településen, Keszthelyen, Fonyódon, Balatonlellén, Zamárdiban, Siófokon, Balatonfüreden, Tihanyban, Zánkán és Révfülöpön terveztek augusztus 20-i tűzijátékot.

A Balatonon jelenleg másodfokú viharjelzés van érvényben, a jelentős széllökések továbbra sem csökkennek, sőt óránkénti 60-80 kilométeres széllökések is előfordulnak. Ez módosíthatja a tűzijátékbombák röppályáját, azok a biztonsági zónán kívülre is kerülhetnek. Mint Balatoni Monika elmondta, több helyen a tűzijátékbombák is megrongálódtak, és az erős szél és hullámzás miatt azok az uszályok sem futhatnak ki a a siófoki kikötőből, amelyekről rakétákat lőttek volna fel.

A jelenlegi előrejelzés szerint a budapesti tűzijátékot és az egyéb rendezvényeket nem veszélyezteti semmi, mondta az államtitkár. 18-19 óra között lesznek olyan adatok, amelyek alapján biztosan el lehet dönteni, megtartható-e a tűzijáték a fővárosban.

A biztonságos tűzijátékról szóló jogszabály szerint ha az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) vagy piros riasztást ad ki, illetve erős a szél, akkor a tűzijátékot el kell halasztani, vagy ha már elkezdték - és lehetséges -, le kell állítani.

A meteorológiai szolgálat délután kettőkor kor kiadott figyelmeztető előrejelzése szerint az ország középső részén tizenhárom megyében várhatók heves zivatarok vagy felhőszakadások. A Balaton melletti Fejér-, Veszprém- és Somogy megyében erős széllökésekre is figyelmeztetnek.

Különösen a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati felében lesz szeles az idő, majd az esti óráktól az északkeleti országrészben is északira fordul és megerősödik a szél. Az erős, időnként viharos északi, északnyugati szél lökései elérhetik a 60-65 km/h-t, elsősorban a Balaton környékén 70 km/h feletti lökés is előfordulhat. A szél jelentős mérséklődése csak szerdán napközben várható.