Hazamennek a tüntetők az Astoriáról

2013.08.20. 17:03 Módosítva: 2013.08.20. 19:48

Be nem jelentett politikai demonstráció miatt a közösségi közlekedés több járata is módosítva közlekedik, az Astoria csomópontot a demonstrálók elfoglalták. A tüntetés néhány óráig tartott, este háromnegyed nyolc körül hazaindultak a résztvevők.

A demonstráló csoport a Haza Nem Eladó Mozgalom és a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezete, amely augusztus 19-én „a volt Regnum Marianum templom mögött megtartotta a meghirdetett és összehívott nemzetgyűlését” – mondta el a hvg.hu-nak a mozgalom vezetője, Kásler Árpád. A gyűlés határozatát vitték fel kedden a Sándor Palotába, hogy azt átadják a köztársasági elnöknek. Ott azonban a hivatal munkatársaival tudtak csak beszélni, nem kaptak garanciát, hogy konkrétan mikor és hol fogadja Áder János őket, azt mondták nekik, hogy csak hivatali időn belül, és írásban áll módjukban válaszolni. Ezt a Haza Nem Eladó mozgalom vezetősége nem fogadta el, ezért úgy döntöttek, hogy levonulnak az Astoriához és ott bejelentés nélkül ülősztrájkot tartanak, az útkereszteződés teljes autósforgalmát fizikailag megbénítva. A tömeg az Erzsébet-hídon a teljes úttestet elfoglalva haladt végig.

A Haza Nem Eladó Mozgalom több száz szimpatizánsa ült le az úttestre, jelentette a helyszínről tudósítónk. Az aktivisták az útkereszteződésben ültek le, békések, többen szendvicset esznek. Transzparenseiken a devizahitelesek kizsákmányolása és az ország kirablása ellen tiltakoznak. Érkeztek Pécsről, Siklósról és több más vidéki településről is. A helyszínre több rendőrautó érkezett, de egyelőre nem avatkoztak közbe. A tüntetők azt mondják, este nyolcig maradnak, nem félnek az esőtől és szeretnék, ha meg lenne tartva a tűzijáték, mert akkor a tömegből olyanok is tudnának csatalkozni hozzájuk, akik eddig nem ismerték őket.

A mozgalom honlapja szerint céljuk "az ország és a magyar társadalom ellehetetlenítésének, kifosztásának megakadályozásában való részvétel. A történelmi alkotmány jogfolytonosságának helyreállításában, továbbá egy valós népképviseleten alapuló társadalmi rend felépítésében való aktív részvétel."

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletén az Index kérdésére először röviden csak annyit mondtak, hogy "a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény van folyamatban". Kérdésünkre ezután megerősítették, hogy nem bejelentett rendezvényről van szó. Később azt is hozzátették az MTI-nek, hogy a rendezvényt a szükséges erőkkel biztosítják. Tudósítónk tucatnyi rendőrt és több ilyen eseményeken megszokott rendőrautót látott. A környékre vezető utakat motoros rendőrök zárták le.

A mozgalom vezetői 39 igen és két nem szavazattal úgy döntöttek, hogy "amit ma el lehetett érni, azt elérték" és hazamennek a tüntetők. A vezetők arra kérték a tüntetőket, hogy a járdán hagyják el a helyszínt. Azt is mondták, hogy a demonstrációval bebizonyították, hogy nem félnek és elegen vannak, legközelebb pedig egyszerre több nagyvárosban állítják meg a forgalmat.