Politikai balhé lett a szegedi tűzijátékból

2013.08.21. 17:31 Módosítva: 2013.08.21. 17:49

Komoly vita alakult ki Szegeden az augusztus 20-i tűzijáték lemondása miatt. A szocialista vezetésű önkormányzat a szegedi járási hivatal fideszes vezetőjére mutogat, ő viszont azt állítja: a tűzijáték lemondásához nekik semmi közük, arról a rendezvényeket irányító operatív törzs döntött, amelyben ráadásul ott ült a szegedi városháza kabinetirodájának embere is.

A Délmagyar szerint a tűzijátékot fél órával a kezdés előtt mondták le az erős, 50 kilométeres széllökések miatt. A szegedi polgármesteri hivatal közlménye szerint a több tízezer szegedi és turista által nagy érdeklődéssel várt augusztus 20-i tűzijátékot szervezetlen és amatőr módon fújták le.

Augusztus 20-án este ugyanis sem eső, sem viharos szél, sem más olyan extrém időjárási helyzet nem volt, ami indokolttá tette volna ezt a döntést. Ráadásul miközben a Tisza partján összesereglett embereket a rendőrök hazaküldték, a tűzijáték miatt kikapcsolt közvilágítást még nem kapcsolták vissza, így az embereknek sötétben kellett hazabotorkálniuk.

A tűzijáték szervezésével megbízott Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője a Délmagyarnak azt mondta: percről perce változott a széljárás és a szélsebesség. A meteorológiai szolgálattól kapott adatok szerint 44 km/órás szél volt, a Partfürdőn azonban óránként 50-55 kilométeres széllökések voltak. A közvilágítás kikapcsolását már hetekkel korábban megrendelték, és ezt az EDF Démásznál betáplálták a számítógépes rendszerbe. Augusztus 20-án este kétszer is telefonáltak a szolgáltatónak. Elsőre nem sikerült elréni őket, majd mikor igen, akkor mintegy fél perc után visszakapcsolták a közvilágítást.

A tűzijáték lemondásáról az önkormányzat állítása szerint senki nem tájékoztatta a polgármesteri hivatalt. A szocialista vezetésű város szerint a káoszt az okozta, hogy az önkormányzatiság felszámolásával a rendezvényekkel kapcsolatos jogok a járási kormányhivatalhoz, személyesen pedig annak vezetőjéhez, Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselőhöz kerültek (aki korábban az 1500 lakosú Tiszasziget polgármestere volt.). A szegedi önkormányzat elvárja, hogy Bodó Imre vagy magyarázza meg döntését, vagy mondjon le.

Bodó Imre ezzel szemben az Indexnek azt mondta: nem érti, miért őt okolják a tűzijáték lefújásával. Nem állami rendezvényről volt szó, a tűzijátékot az önkormányzat rendelte meg, így a járási hivatalnak a rendezvény megszervezésében vagy lemondásában semmilyen illetékessége nem volt.

A Szegedi Járási Hivatal vezetője elmondta: az önkormányzat a város 100 százalékos tulajdonában álló Szegedi Városkép Kft.-t bízta meg a szervezéssel. Ez a cég kötött szerződést a tűzijátékra a Pyromaxx Kft-vel. Az engedélyező hatóság ilyenkor minden esetben a megyei rendőr-főkapitányság. Szakhatóságként jár el – elsősorban tűzvédelmi ügyekben – a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hatósági osztálya.

A tűzijátékok lebonyolítását az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, azaz a 2028/2011 BM rendelet 596. paragrafusának 4-es pontja szabályozza, mondta Bodó. Eszerint a 20 ezer négyzetméternél nagyobb alapterületű rendezvényeknél irányítási pontot kell létrehozni. Ennek tagjai a helyszínen tartózkodnak és ez alapján is döntenek bizonyos kérdésekben. Egyebek mellett nekik kell határozniuk egy tűzijáték megtartásáról vagy elhalasztásáról.

A konkrét esetben a szegedi ünnepségekre augusztus 15-én alakult meg az irányítási pont, mondta Bodó. A testület tagjai között ott volt a Szegedi Városkép Kft. igazgatónője, a pirotechnikai cég képviselője, a Csongrád megyei katasztrófavédelem delegáltja, a szegedi rendőrkapitányság illetékese, a szegedi ifjúsági ház munkatársa és a szegedi polgármesteri hivatal kabinetirodájának képviselője is. A szegedi tűzijáték lemondásáról szóló döntést ők hozták meg az irányítási ponton, hangsúlyozta Bodó.

A járási hivatalvezető mindezek mellett úgy látja: helyes döntést hoztak. Még ha valaki a kertjében nem is érzett kedd este erős szelet, szerinte a Tisza partján mások voltak a meteorológiai viszonyok.

A 3 millió forintba kerülő tűzijátékot a helyi hírek szerint várhatóan most szombaton tartják meg, ezt azonban a Délmagyarnak cáfolta a polgármesteri hivatal kabinetvezetője. Mint elmondta: belátható időn belül nem rendeznek Szegeden tűzijátékot, szombatig az engedélyeztetési eljárást sem lehet lebonyolítani, így augusztus 24-én biztosan nem lesz tűzijáték.