Rejtélyesen erős lobbi tolja a magyar golfozók szekerét

2013.08.22. 10:38
Magyar golfozók – a junior Rózsa Csillát kivéve – eddig közelébe sem jutottak a világranglisták vezető helyeinek, állami kitüntetések terén azonban mégis egyre jobban állnak. Augusztus 20-án két golftréner is érdemkeresztet kapott, és ezzel a golf az idén a legelismertebb sportággá rukkolt elő.

A golf túlreprezentáltságára jellemző, hogy a magyar sikersportnak számító vízilabda és a politikai vezetés által nagy becsben tartott futball is csak egy-egy kitüntetést kapott idén augusztus 20-án Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázó, úszó, edző és Fenyvesi Máté, 76-szoros magyar válogatott labdarúgó, a Ferencváros örökös bajnoka, állatorvos személyében.

A kitüntetettek listájára azonban két golfozó, Tringer László mesteredző, a Profi Magyar Golfszövetség alapító-elnöke és Szigeti Csaba golfedző is felkerült, mindketten a magas rangú Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának jelvényét kapták meg az indoklás szerint az „edzői és a sportközéletben betöltött szerepük elismeréseként”.

A kormányváltás óta azonban nem ők voltak az első elismert golfozók. 2011-ben Damien MacPherson, Magyarországon élő brit golfedző még magasabb elismerésben részesült. Tavaly előtt a tatai golfpálya korábbi vezetőjét, aki időközben Csányi Sándor OTP-vezér családi érdekeltségének, az alcsútdobozi Pannonia Golf and Country Clubnak a vezetését vette át, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

MacPherson díja két éve a magyar golftársadalmon belül is nagy meglepetést okozott. Sokan nem értették, hogy miért pont egy külföldi sportoló kapott először elismerést egy olyan sportágban, amelyet elkötelezett hazai golfrajongók indítottak be újra sziszifuszi, évtizedeken át tartó munkával a rendszerváltás után. Ráadásul MacPherson játékosként nemcsak hogy nem nyert rangos golfversenyt, hanem még fel sem került a jobb európai játékosokból álló European PGA Tourra. Magyarországi, korábbi szövetségi kapitányi munkáját pedig az jellemezte, hogy csapata kétszer is utolsó lett a Balatonudvariban megrendezett European Young Masters nemzetközi, ifjúsági golfversenyen.

Megkerestük a Magyar Golf Szövetséget, hogy megtudjuk, milyen lobbitevékenység áll a korábbi és az idei kitüntetések mögött. A szövetségnél azt mondták, hogy erre a kérdésre csak Sugár András elnök adhatna választ, mert az ő kezébe futottak össze a szervezet ilyen jellegű ügyei, Sugár viszont napokig elérhetetlen lesz.

Forrásaink szerint azonban már nem a T-Mobile egykori vezérigazgatója tekinthető a golfosok valódi lobbistájának, hanem az egyik kisebb magyarországi kereskedelmi televízió elnöke. A golfos berkekben járatos informátorunk szerint a tévés pénzember az, aki a golfszövetség mögött a szálakat mozgatja a sportágban, és ő tesz javaslatokat arra is, kit terjesszenek fel állami kitüntetésre. A személyes kapcsolódást erősíti, hogy a három kitüntetett edző egyike a gyerekeit is oktatja a golfpályán.

A sportág képviselői közül többen feltételezik, hogy a mostani felterjesztéseknél szempont lehetett, hogy a brit edző korábbi kitüntetése miatt indult háborgást is megpróbálja elsimítani az újabb elismerések kiharcolásával. Sikeres lobbierejére magyarázat lehet, hogy – számos más sportág szakmai szervezetével ellentétben – a golfvezetésben eddig nem bukkantak fel a közvetlen pártkatonák.

Tringer László kitüntetésével az általunk megkérdezett, a hazai golféletet ismerő forrásaink egyetértettek. Tringer valóban sokat tett azért, hogy az évtizedekig tiltott sport széles körben népszerűsödjön. Szüleivel együtt, családi vállalkozásként kezdett a Kisoroszi golfpálya építéséhez, majd később Németországban szerzett szakképesítést, és több magyarországi klubban dolgozott vezetőedzőként.

Szigeti érdemkeresztje kevésbé magától értetődő, mondták informátoraink, akik szerint a kitüntetett „egy rendes fiú”, de eddig sem mint játékos, sem mint edző nem alkotott maradandót. Játékosként sosem került be még csak az első ezerbe sem az amatőr világranglistán, az oktatáshoz pedig semmilyen szakirányú képesítése sincs.