A TEK megint lezárja Orbán utcáját

2013.08.22. 17:53

Csütörtök éjféltől egész hétvégére lezárják Orbán házának környékét a Terrorelhárítási Központ döntése nyomán. A TEK honlapján közzétett dokumentum szerint a Cinege út környékét azért kell lezárni, mert „védett személy” tartózkodik az ingatlanban.

A TEK szóhasználata szerint területlezárásról van szó, de ez a gyakorlatban általában nem szokott tényleges lezárást, kordonokat jelenteni. A gyülekezési jog gyakorlására viszont kihat, ezzel szokták megakadályozni, hogy közvetlenül a miniszterelnök házánál tüntessenek.

Júliusban egy devizahiteles tüntetés után a tömeg Orbán házához akart menni, de a TEK akkor is lezárta a miniszterelnök házának környékét. Péntek délután három órára a devizahitel-károsultak ismét tüntetést szerveznek a Parlamenthez.

Nagyobb térképre váltás Ebbe a kanyarba nem mehet majd: a Kútvölgyitől a Csipke utcáig lesz lezárva a Cinege út.

A Társaság a Szabadságjogokért a júliusi eset után bírósághoz fordult, és a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a védett személyek biztonsága érdekében a területlezárás indokolt lehet, de csak akkor, ha a hatóságok mérlegelik az alternatív megoldásokat, és arra jutnak, hogy csak a terület lezárásával biztosítható a védelem. Ezt pedig az adott ügyben sem a TEK, sem a rendőrség nem tette meg, tehát az intézkedés túlzó volt, állapította meg a bíróság.

Márciusban a Sándor-palota környékét zárták le, amikor az Alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva volt itt tüntetés. Az indoklás szerint azért kellett lezárni a Szent György teret, mert „több védett személy” is az épületben volt. Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza akkor azt mondta, hogy a korlátozás indoka nem tűnik életszerűnek: Áder János ugyanis ezen a helyen dolgozik, ilyen alapon tehát folyamatosan le kellene zárni a területet.

A Sándor palota környékének lezárását a Magyar Helsinki Bizottság támadta meg a bíróságon, és megnyerték a pert. A bíróság többek között nem látta bizonyítottnak, hogy bármely védett személy biztonsága érdekében szükséges volt a tüntetés megakadályozása, ezért az, hogy a tüntetést nem lehetett megtartani, aránytalanul korlátozta a gyülekezési jogot.