Előválasztáson akarja legyőzni Bajnai Mesterházyt

2013.08.23. 16:11 Módosítva: 2013.08.23. 18:43

Véget ért Bajnai Gordon és Mesterházy Attila pénteki egyeztetése, mely után - az előzetes információkkal szemben - a két politikus mégsem tartott közös sajtótájékoztatót. Bajnai Gordon külön ismertette javaslatukat, majd később Mesterházy Attila is megtette ugyanezt: elutasította az Együtt 2014 javaslatát és egy sajáttal állt elő.

Bajnai javaslatának lényege röviden

  • Kéthetes kampány után két közvélemény-kutató eredményei döntések el, Bajnai vagy Mesterházy legyen-e a közös jelölt, javasolták ma Bajnaiék.
  • A 106 egyéni jelölti helyet 31:75 arányban osszák fel az Együtt 2014 és az MSZP között.
  • Ha az MSZP ezt nem fogadja el, akkor nem lesz közös miniszterelnök-jelölt és közös lista sem.

Az ajánlat: döntsenek a kérdőívek!

A pénteki megbeszélésen konkrét együttműködési ajánlattal kereste meg Bajnai Gordon Mesterházy Attilát. Az Együtt-PM vezetője azt javasolta: válasszák külön a miniszterelnök-jelölt és az egyéni körzetek jelöltjeinek kérdését.

Bajnaiék azt szeretnék, ha a miniszterelnök-jelöltet egy többhetes országos előválasztási kampány és televíziós vita után lehetne megválasztani. Ezután a felek által kiválasztott közvélemény-kutatók eredményei alapján döntenének.

Az egyéni körzetek ügyében azt atv.hu szerint az Együtt-PM azt javasolja, hogy az MSZP és az Együtt-PM kétharmad-egyharmad arányban legyen jogosult a jelöltállításra.

Nem bíznak az MSZP-ben

Az Indexnek Együtt 2014-es forrásaink azt mondták, már egy jó ideje, legalább egy hónapja felmerült az ötlet, hogy közvélemény-kutatás alapján egy előkampány döntsön a közös miniszterelnök-jelölt személyéről. Két közvélemény-kutató intézetet vonnának be a folyamatba, például a Mediánt és az Ipsost, melyek ugyanazzal a módszertannal és kérdőívvel végeznék el a felmérést, és ennek az átlaga adná ki a végeredményt. Együtt 2014-es informátorunk azt mondta, egy közvélemény-kutatással szemben valódi vagy online szavazást lehetetlenség lenne csalás nélkül kivitelezni, és egyébként sem bíznak az MSZP-ben.

DSC02066
Fotó: Magyarkúti Barna / Index

Azért most lett javaslat az ötletből, mert az elmúlt hetekben az MSZP bekeményített és elkezdte csomagban kezelni az egyéni körezetek és a miniszterelnök-jelölt személyének kérdését, mondta forrásunk. Amennyiben a szocialisták elutasítják Bajnaiék ötletét, úgy az Együtt 2014 a koordinált jelöltállítást és a külön listán, külön miniszterelnökkel való indulást fogják javasolni.

Ezt mondta Bajnai

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Bajnai Gordon "gyorsítócsomag, problémamegoldócsomag" néven illette javaslatukat, melyek megegyeznek a korábbi sajtóértesülésekkel. "Válasszuk külön a különböző részkérdéseket, zárjuk le őket egyenként, hogy a lehető leggyorsabban azzal foglalkozhassunk, a mi a feladatunk" - mondta.

A javaslatuk tehát valóban az volt, hogy válasszák ketté az egyéni jelöltállítás és a közös miniszterelnök-jelölt személyének kérdését, valamint, hogy az Együtt 2014 35, az MSZP pedig 71 jelöltet indítson.

Közös listaállítás esetén ugyanilyen arányokat javasolnak, amit kis mértékben lehetne módosítani attól függően, hogy a miniszterelnökjelöltség kérdése hogy dől el, a második helyre szoruló formációt kompenzálnák ebben az esetben a listán, tehát Mesterházy jelöltsége esetén Bajnaiék kapnának némileg több listás helyet és fordítva.

DSC02057
Fotó: Magyarkúti Barna / Index

A harmadik javaslat, hogy a miniszterelnök-jelöltség kérdésében "döntsenek a választók". "Már áprilisban is azt kezdeményeztem, hogy az összes választó véleményének figyelembe vételével válasszuk ki a jelöltet" - mondta Bajnai, aki szerint "nem egy-egy pártnak, hanem a kormányváltást akarók széles táborának kell közös miniszterelnök-jelöltet állítani".

A módszer a következő lenne: rövid, kéthetes kampányt folytatna a szóba jöhető két miniszterelnök-jelölt, majd két közvéleménykutató párhuzamosan, azonos módszertant és kérdőívet alkalmazva megmérné a népszerűségüket, és az ő kutatásaik eredménye alapján dőlne el, hogy ki a győztes.

Mesterházy meg akar egyezni, de

Az Indexnek az általunk megkeresett szocialisták azt mondták, ad hoc, a kalapból hirtelen előrángatott ötletnek tartják Bajnaiék javaslatát. "Attila nagyon meg akar egyezni" - mondta egyik szocialista forrásunk, aki hozzátette, azt viszont nem tudja, hogyan fog dönteni Mesterházy Attila, de biztosan nem fog egyedül döntést hozni, pártjával mindenképpen megbeszéli a javaslatot.

Egyik szocialista forrásunk hozzátette, nem tudja elképzelni, hogyan lehetne objektív és hiteles egy ilyen előválasztás, és hogy annak eredményéből lehet-e reális következtetést levonni a 2014-es választásokra nézve. "2002-ben a közvélemény-kutatások és az exit pollok is azt mutatták, hogy a Fidesz fog győzni, aztán mégis mi nyertük meg a választást" - mondta MSZP-s informátorunk, aki szerint fenntartásokkal kell kezelni azt, hogy ennyi idővel a parlamenti voksolás előtt éppen hogyan áll az ellenzéki vezetők népszerűsége.

Az Origo értesülése szerint az MSZP elnöke negatívan reagált a javaslatra, „háborúnak”, illetve „hadüzenetnek” nevezte azt és visszautasította.

Mesterházy Attila később sajtótjáékoztatón nyíltan is nemet mondott és ultimátumszerűnek nevezte a helyzetet.

Fideszesek és jobbikosok véleménye nem számítana

A közvélemény-kutatásos előválasztás technikai részleteiről újságírói kérdésre Bajnai azt mondta, telefonos közvéleménykutatásnál a hívás elején kiszűrnék, hogy kik azok, akik a Fideszre vagy a Jobbikra szavaznának. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről így nem a teljes népesség, hanem a kormányváltást akaró szavazók döntenének, akik potenciálisan szavaznának is valamelyikükre.

DSC02055
Fotó: Magyarkúti Barna / Index

Az intézetek kiválasztásakor nem "házi", hanem "független" közvélemény-kutatókra esne a választás, akik egy időpontban, kívülről ellenőrízhetően folytatnák le felméréseiket. A szokásos közvélemény-kutatásoktól eltérne ugyanakkor ez az előválasztás abban, hogy nagy minteán végeznék a felmérést.

A volt miniszterelnök szerint egyre több helyen - például Franciaországban - kísérleteznek az amerikai előválasztási kampányok átvételével, Magyarországon pedig az ellenzéknek különösen sietnie kell a jelölt megtalálásával, ezért is praktikus ez a módszer.

A Magyar Narancs is épp most írta meg

A miniszterelnök-jelöltség elnyerésére vonatkozó javaslatával Bajnai Gordon gyakorlatilag egy időben állt elő a Magyar Narancs eheti vezércikkének tanácsával. A cikkben szerepelt: „Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak még mindig maradt lehetőségük a legfontosabb részletkérdés nyílt és egyértelmű eldöntésére. Az jelesül, hogy legalább egy nagy, nyilvános, ellenőrzött, előre tisztázott, okos feltételek mellett folytatott közvélemény-kutatáson megmérjék magukat; s eldöntsék előre azt is, hogy bármi is legyen a végeredmény, a nyertes lesz a választási szövetség kormányfőjelöltje." Érdekes egybeesés, hogy a párt és a lap ennyire egy időben állt elő az ötlettel.

Az előválasztás ötletét egyébként tavaly az Indexen a DeDi is felvetette már.