Karácsony elutasítja a szavazós előválasztást

2013.08.24. 00:10
Karácsony Gergely elutasítja az MSZP szavazós előválasztásra vonatkozó ötletét, szerintük az megvalósíthatatlan. Valószínűleg ebben az is szerepet játszik, hogy az MSZP-nek az élőszavazásos, az Együttnek a telefonos előválasztás kedvezne.

Karácsony Gergely, az Együtt 2014-PM egyik vezetője az Indexnek telefonon azt mondta, elfogadhatatlan Mesterházy Attila MSZP-elnök ajánlata, mely szerint „Magyarország történetében először" nyílt előválasztásokon döntenék el, hogy ki legyen a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Karácsony szerint a 106 egyéni induló előválasztásáról szóló szocialista javaslat egyenesen példátlan a nemzetközi gyakorlatban.

A szocialisták azután dobták be a közvetlen előválasztások ötletét, hogy ma délután Bajnai Gordon ultimátumot adott Mesterházy Attilának, amikor kvázi közvélemény-kutatásos előválasztást javasolt. Eszerint lenne szeptemberben egy nagy tévévita (előtte pedig egy kéthetes kampány), amely után az lenne a miniszterelnök-jelölt, akit nyertesként hoz ki két, előzőleg erre az Együtt és az MSZP által közösen megbízott közvéleménykutató.

A tévévita ötletét amúgy a szocialisták is támogatják.

A magyar pártok erre nincsenek felkészülve

Karácsony szerint az MSZP közvetlen választásról szóló javaslata „a legjobb indulattal is kivitelezhetetlen”. Ez azért van így, mert 1) Magyarországon az előválasztásokat majdnem biztosan megpróbálná megzavarni valamelyik jobboldali párt. „Ha Kubatov Gábor befolyásolni szeretné a választásokat, csak megnyom egy gombot, és beindul a gépezet”. És 2) a baloldali pártok is csalhatnának, mert a lebonyolítást nem segítené választói névjegyzék. Enélkül pedig nem lehet biztosítani, hogy egy ember tényleg csak egyszer szavazhasson.

Mesterházy Attila pénteki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta, szerinte nem reális veszély, hogy jobboldali pártok megpróbálnák megzavarni az előválasztást, mert az előválasztás alapvetően a baloldaliakat és a bizonytalanokat érdekelné. Működött Franciaországban és Olaszországban is, tette hozzá. Egyébként a szocialisták feljegyeznék a résztvevők elérhetőségét, és később levélben tartaná velük a kapcsolatot.

Igaz, hogy nincs nemzetközi példa a közvéleménykutatásos előválasztásra, de

Karácsony szerint Magyarországon most nagyon különleges a helyzet, és az idő is szorít. A közvélemény-kutatás azért lenne jobb az előválasztásnál, mert a közvélemény-kutatók maguk választanák ki, kiket kérdeznek meg. Így elkerülhető lenne, hogy valamelyik párt megpróbáljon szavazókat szervezni az előválasztásra.

Karácsony szerint nem a szokásos 1000 fős, hanem 10 ezres mintán dolgozna két olyan közvélemény-kutató, akiket előtte közös megegyezéssel választottak ki. Telefonos kutatást javasolnak, mert ennél a beszélgetéseket vissza lehet hallgatni.

Az MSZP-nek a szavazós, az Együttnek a közvéleménykutatós előválasztás kedvezne

Az Index szerint legalább részben az is szerepet játszhat Karácsony tiltakozásában, hogy az MSZP egy szavazós előválasztáson nyilvánvalóan megverné őket, főleg a helyi jelöltekről szóló részben. A szocialistáknak sokkal erősebb a pártszervezete: Mesterházy tegnap már fel is ajánlotta, hogy tarthatnák például a szavazásokat a helyi MSZP-irodákban. A szocialisták nyilvánvalóan hatékonyabban tudnák mozgósítani a szimpatizánsaikat, mint az Együtt.

Bajnaiéknak viszont a közvélemény-kutatásos felmérés lenne hazai pálya: bár ez valószínűleg tényleg nem befolyásolná a kutatás eredményét, de Karácsony maga is közvélemény-kutatónál dolgozott (a Mediánnál, ahonnan 2010-ben távozott). A szocialisták ráadásul régóta panaszkodnak arra, hogy a közvélemény-kutatók alulmérik őket, mert rejtőzködnek a támogatóik.