Nyomozás indulhat az Új Magyar Gárda ellen

2013.08.24. 07:59

Több hónapos levelezéssel sikerült elérnie a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodának (NEKI), hogy az ügyészség egyáltalán feljelentésként kezelje az Új Magyar Gárda akciói elleni beadványát. Augusztus 7-én végül a Legfőbb Ügyészség arra szólította fel a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy a NEKI beadványát kezeljék feljelentésként.

Muhi Erika, a NEKI igazgatója egyrészt örül, hogy a hatóságok végre megmozdultak, másrészt felháborítónak tartja, hogy ehhez a jogvédő szervezetnek kellett lépnie, miközben mindezt a hatóságok hivatalból is megtehették volna.

A Magyar Gárda egyesületet és vele együtt a Magyar Gárda mozgalmat 2009 júniusában oszlatta fel jogerősen a bíróság. Az indoklás szerint az egyesület törvényellenesen működött, tevékenysége félelmet keltett a cigányságban, illetve más kisebbségek, például a zsidók emberi méltóságát is sértette.

A gárdisták ennek ellenére a korábbira kísértetiesen hasonlító egyenruhában továbbra is szerveztek vonulásokat, avatásokat. 2012 júniusában például László Attilát, az Új Magyar Gárda Mozgalom Békés megyei főkapitányát egyesülési joggal való visszaélés miatt jogerősen próbára is bocsátotta a Szegedi Ítélőtábla. Idén júliusban a „bajtársiasság napján” sorakoztak fel az egyenruhás gárdisták az Erzsébet téren. Legutóbb augusztus 20-án, Stadler József akasztói stadionjában avattak fel száz újoncot. A beszámolók szerint a profi szervezésnek köszönhetően a rendőrség nem zaklatta a résztvevőket.

Muhi Erika, a NEKI igazgatója már április 23-án feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen egyesülési joggal való visszaélés miatt, miután az Új Magyar Gárda március 23-án országos főkapitányt választott Solton. Az eseményre 16 megyéből érkeztek résztvevők, ott volt Vona Gábor és más jobbikos politikusok is. A szervezet később országos toborzást is hirdetett.

Mint Muhi Erika az Indexnek elmondta: nyilvánvaló, hogy az Új Magyar Gárda ugyanazt a tevékenységet folytatja tovább ugyanazzal a szellemiséggel, külsőségekkel és jogellenes megnyilvánulásaival, mint ami miatt annak idején feloszlatták a Magyar Gárdát.

Mivel Muhi Erika úgy látta, hogy a főkapitány-választás és a toborzás országos jelentőségű ügy, a feljelentést értelemszerűen a Központi Nyomozó Főügyészségnek küldte el. Feljelentését azonban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította. A részletes indoklás nélküli levélben arra hivatkoztak, hogy nem illetékesek ebben az ügyben, mivel a bejelentés nem utal bűncselekményre.

A NEKI igazgatóját inkább ez utóbbi indok háborította fel. Az ügyészség végül mindössze annyit tett, hogy az ügyet a Fővárosi Főügyészség Közigazgatási Jogi Osztályára tették át. Muhi Erika szerint ez teljesen indokolatlan volt, hiszen nem egy egyesület feloszlatásáról vagy adminisztratív kérdéseiről volt szó, hanem arról, hogy egy szervezet semmibe veszi a korábbi bírósági betiltást, és ugyanolyan félelemkeltő akciókat szervez, mint korábban.

Az ügyészségi elutasítás ellen Muhi Erika panasszal élt a Legfőbb Ügyészség Kiemelt és Katonai Ügyek Főosztályán. Ezzel párhuzamosan annyi mégiscsak történt, hogy közben a Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentését áttette a kalocsai rendőrkapitányságra, miután az Új Magyar Gárda főkapitányát Solton választották meg. Ebben az esetben is csak annyi történt, hogy az ügyészség a kalocsai rendőrségre bízta a feljelentés elbírálását.

Muhi Erika panaszára augusztus 7-én érkezett meg a válasz a Legfőbb Ügyészégről. Ebben arról értesítették, hogy megalapozottnak találták a panaszát, és felszólították a Központi Nyomozó Ügyészséget, hogy a NEKI igazgatójának beadványát kezeljék feljelentésként.

Muhi Erika reméli, hogy mindezek után végre nyomozás indulhat az Új Magyar Gárda mozgalom tevékenysége miatt.