Ők hárman a margitszigeti nép

2013.08.25. 08:39 Módosítva: 2013.08.25. 09:08

Ugyan a Margitsziget közigazgatásilag már Budapesthez tartozik, korábbi gazdája, a XIII. kerület vezetése még bízik abban, hogy nincs minden veszve. Az önkormányzat ezért helyi népszavazást írt ki: döntsön a nép, a szigeten lakók. Tarlós István főpolgármester szerint az egész népszavazás egy vicc, hiszen csupán három szavazásra jogosult ember lakik a szigeten.

De ki is ez a három ember?

Ágnes

Egyikük egy 62 éves asszony, Ágnes. Ő már harminc éve él a gyógyfürdővállalat szolgálati lakásában, bérli – korábban a cég alkalmazásában állt.

Ágnes fia

A nép másik tagja az asszony fia. Róla keveset tudunk. Annyi biztos, hogy ugyanabban a házban él, ahol az édesanyja, és már elmúlt 18 éves, hiszen szavazhat.

A férfi, akit egy ideje már senki nem látott

Ágnesen és a fián kívül él még egy férfi a szigeten, ugyanabban a házban, mint Ágnesék, de egy másik lakásban. Róla tudjuk a legkevesebbet. Bár a ház kapujánál egy csengőn fel van tüntetve a neve, hosszú ideje senki nem látta itt. Vajon felbukkan-e a szavazás napján?

A ház egyébként, ahol Ágnesék élnek – bár kívülről nem látszik rajta – meglehetősen lepukkant állapotban van – dohos falak, beázott tető –, Ágnes szerint csoda, hogy még egyben van. „Ha lenne hová mennem, azonnal elköltöznék innen” – mondta az asszony az Indexnek, amikor múlt héten felkerestük. Bár szavaiból úgy vettük ki, nem látja értelmét annak, hogy a szigetet Budapesthez „csatolták”, azt is nevetségesnek tartja, hogy vele együtt összesen hárman szavazhatnak majd. „Annak lett volna értelme, ha azok véleményét is kikérik, akik a szigeten dolgoznak, hiszen ők is itt vannak nap mint nap” – tette hozzá.

Ágnes egyébként utál a szigeten lakni, és nemcsak a lerobbant épület miatt, amelyikben él. „A közbiztonság rossz, éjszakánként tele van csövesekkel, részegekkel, akik összevissza randalíroznak” – meséli. Szerinte csak télen van nyugalom. Közért nincs a környéken, ha be akar vásárolni, akkor a Szentendrei úti szupermarketig kell mennie.