Engedély nélkül utcazenélsz? Rád térdelek.

2013.08.26. 12:56 Módosítva: 2013.08.26. 16:34

A rendőrség hétfő délután háromnegyed kettőkor tett közzé egy nyilatkozatot a vasárnap hajnali, a szombathelyi Savaria Történelmi Karneválon történt intézkedéssel kapcsolatban, amit egyben válasznak is szántak az Index által feltett kérdésekre. Többek között azt szerettük volna megtudni, kiket fogtak el, és milyen bűncselekményekkel gyanúsítják őket. Arra is rákérdeztünk, mi indokolta a szemtanúk szerint eltúlzott akciót, ami több beszámoló alapján alkalmas volt arra, hogy megzavarja a békés tömeg nyugalmát.

Mint arról beszámoltunk, körülbelül húsz rendőr jelent meg vasárnap hajnalban Szombathelyen, a Borok utcájában, ahol a Savaria Történelmi Karnevál zajlott. Az akcióról a nyugat.hu egyik olvasója számolt be, majd egy videót is közzétettek. Miközben a helyszínen pár utcazenész kongán játszott, a körülöttük állók közül néhányan pedig táncoltak, a rendőrök a körforgalom felől megindultak a képtár irányába, és „a tömegből kivonszoltak négy-öt személyt, köztük egy dobot a kezében tartó férfit, egy nőt, egy meztelen felsőtestű karneváli jelmezt hordó személyt. Többjüket levitték a földre, kb. öt rendőr ugrott rá egy-egy személyre”.

A rendőrség közleményében cáfolja és visszautasítja a sajtóban megjelent, a Savaria Történelmi Karneválon történt rendőri intézkedéssel kapcsolatos állításokat és megállapítja, hogy az intézkedést végrehajtó rendőrök a „szükséges mértékig, az arányosság elvének betartásával hajtották végre a kényszerítő eszközök alkalmazását, amelyek személyi sérülést vagy anyagi kárt nem okoztak”. A történtek rendőrségi közleményben szereplő leírását változtatás nélkül közöljük:

Az előállított személyek közül három fő, egy konga dob együttes tagjai engedély nélkül szórakoztatták a Karnevál résztvevőit. A Savaria Történelmi Karnevál főszervezői már 2013. augusztus 23-án is felszólították a zenészeket, hogy tevékenységüket csak kibocsájtott engedély birtokában gyakorolhatják, azonban ezzel nem rendelkeztek. Ígéretet tettek arra, hogy a szükséges papírokat beszerzik, tevékenységükkel pedig addig is felhagynak. Ezzel ellentétben a rendezvény helyszínén, 2013. augusztus 25-én hajnalban ismét „felléptek”. A Karnevál szervezői megismételt, sikertelen felszólításukat követően rendőri intézkedést kértek. A rendőrök 2013. augusztus 25-re virradóra jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint csendháborítás és rendzavarás szabálysértés tovább folytatása miatt előállították őket és még további négy személyt. Az előállított személyek a rendőri intézkedéssel kapcsolatban panasszal nem éltek, személyi sérülést nem szenvedtek.

A nyugat.hu értesülései szerint az lehetett a gond, hogy a zenészeknek nem volt területfoglalási engedélyük, ezért előbb felszólították őket, hogy hagyják abba a zenélést. „Természetesen először senki nem vette komolyan a dolgot, és a nézők, táncolók is csitították az embert, hiszen úgy gondolta mindenki, hogy ez a karnevál a szórakozásról és arról szól, hogy mindenki jól érezze magát, ráadásul a környéken sokfelé szólt még zene” – írja a lap.

A lapnak nyilatkozó Szendrő-Németh Tamás ügyvéd szerint „nem lehetett túl nehéz felmérni, hogy ha hajnali fél négykor berobban egy csapat rendőr a tömegbe, a nem kevés alkoholt elfogyasztók közé, akkor az kisebb pánikot fog okozni”. Az ügyvéd ugyanakkor azt is furcsállta, hogy a rendőrök miért nem igazoltattak senkit, miután behatoltak a tömegbe, és miért nem szólították fel a zenészeket tevékenységük felfüggesztésére, mielőtt leteperték volna őket.

A Helsinki Bizottság szerint ugyan a videó nem tisztáz minden körülményt, de a rendőrség fellépése akár jogszerűtlen is lehetett. A videóból ugyanis nem derül ki, hogy az intézkedés alá vontak követtek-e el bármilyen jogsértést, és ha igen, akkor a rendőrök szabályszerűen léptek-e fel, azaz:

  • az intézkedés megkezdése előtt azonosították-e magukat, és közölték-e az intézkedés célját;
  • ha jogsértést tapasztaltak, akkor felszólították-e az érintetteket annak abbahagyására;
  • ha ez megtörtént, megpróbáltak-e az arányosság követelményének megfelelően enyhébb intézkedést alkalmazni (pl. igazoltatás); továbbá
  • figyelmeztették-e előzetesen az érintetteket a szigorúbb fellépés (előállítás), illetve a kényszerítő eszköz (testi kényszer, bilincs stb.) alkalmazásának lehetőségére.

Mert, ha mindezeket a rendőrök elmulasztották, akkor az intézkedés a jogvédő szervezet szerint jogszerűtlen volt.