Nyakó betiltaná a Jobbikot

2013.08.26. 17:38

Bár mi már nem közvetítettük, a Parlamentben az azonnali kérdések között is elhangzott egy-két gyöngyszem. Ilyen volt Nyakó István azonnali kérdése is, melyben felszólította a kormányt: fontolja meg a Jobbik betiltásának kezdeményezését. Az MSZP-s képviselő ezzel most azért jött elő, mert a múlt héten ismét avatásokat tartottak az ilyen-olyan gárdák. A Magyar Gárdát már 2009-ben jogerősen feloszlatta a bíróság, és idén júliusban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága – Vona Gábor beadványát tárgyalva - úgy találta, hogy az állam helyesen járt el.

Az ítéletből Nyakó felszólalásában hosszasan idézett, majd úgy érvelt, hogy mivel a szélsőséges cselekedeteknek keretet adó szervezetek feloszlatása helyes eljárás, ezért a Belügyminisztériumnak kezdeményezni kellene a Jobbik feloszlatását is. Szerinte ugyanis a párt szintén keretet ad a szélsőségesek megmozdulásainak.

Nyakótól kis magyarázatot kértünk, mi is ez az egész, mire ő azt mondta, azért vont párhuzamot a Gárda és a Jobbik között, mivel Vona vezényelte le az Új Magyar Gárda akasztói avatását, és Gaudi-Nagy Tamás jobbikos politikus képviselte a betiltás elleni álláspontot Strasbourgban. A Jobbik tehát nem különbözik a Gárdától, ezért ugyanúgy lehetne vonatkoztatni rá a strasbourgi irányelveket. Nyakó azt is mondta nekünk, ha az állam nem lép fel a szélsőséges szervezetek ellen, akkor „hallgatólagosan elismeri” azok létét.

Belügyminisztérium nevében Tállai András államtitkár válaszolt az azonnali kérdésre. Pontosabban először hiányolta a kérdést, de végül azt mondta, hogy a Jobbik számára már a Magyar Gárda sem vállalható. Az avatási ceremóniák pedig politikailag súlytalan és jelentéktelen rendezvények.

A kormány reakciójából arra lehet következtetni, hogy a kezdeményezést még csak meg sem fogják fontolni, de arra nagy összegben kötnénk fogadást, hogy a Jobbik válaszul követelni fogja az MSZP betiltását.