Bezárt az egyházi dohánybolt, de csak bővítés miatt

2013.08.27. 13:16

Lekerült a Nemzeti Dohánybolt logó a Ferenciek tere 7-8. alatti üzlethelyiségről, amiről a Város Szíve blog ara következtetett, hogy alig két hónap után vége az egyházi cigarettaárusításnak.

A Belvárosi ferences templom melletti egyházi ingatlanban működő trafik azonban nem szűnik meg, csak átalakult. Az Index kérdésére a tulajdonos ferences rendnél elmondták, hogy alapvető változás nem lesz a bérlemény profiljában.

20130711 141504

Egy jelentősebb belső átalakítás után az üzlethelyiségben vendéglátóhely nyílik. Időközben megszűnt ugyanis nemcsak az Ecclesia Szövetkezet egykori boltja került a bérlőhöz, hanem megszűnt az eddig a szomszédban működő kegytárgybolt is. A két üzletet egybe nyitják. Az új, nagyobb alapterületű helyiségben kap egy kisebb területet majd a dohányárusítás is.

Az egyházi hátterű trafik akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor az Új Ember katolikus hetilap szerkesztőségi cikkben minősítette rémálomnak, hogy a ferencesek nem tartják távol magukat a „dohánybiznisztől”.

A lap szerint hibás a egész hasznosítási koncepció: „egy nagy hagyományú rend, ahelyett, hogy élne a belvárosban való jelenlét előnyeivel, és evangelizációs célnak szentelné Budapest egyik legközpontibb terén, a templomtól néhány méterre lévő ingatlanát, azt élelmiszerek árusítására adja bérbe.” Az üzlethelyiséget egyébként az Új Ember szerkesztősége is megpróbálta bérbe venni, de a megállapodás nem jött össze.