Iskolaigazgatók bércsökkenésén rágódott a Fidesz

2013.08.27. 07:41
A választások előtt nem lenne szerencsés, ha csökkenne az iskolaigazgatók bére; mivel magyarázzák el az embereknek, hogy csak a tanárok bére nő – ilyen aggályok merültek fel a Fidesz hétfői frakcióülésén. Az oktatásért felelős miniszter a felvetéseket azzal hárította el, hogy van olyan iskola, ahol államtitkári szintű fizetést kapott egy igazgatóhelyettes. Balog Zoltán inkább a tankönyvpiac átalakításával járó lobbik miatt aggódik.

Az iskolaigazgatók várható fizetéscsökkentése volt az egyik olyan téma, amely legtöbbször szóba került a Fidesz-KDNP hétfői zárt frakcióülésén – értesült az Index.

Az Országgyűlés hétfőn és kedden rendkívüli ülést tart a köznevelési törvény módosítása miatt, amely lehetővé teszi a pedagógusbérek szeptemberi emelését. A javaslat lényege, hogy bevezetik az úgynevezett pedagógus-életpályamodellt, amelynek révén a tanárok nagy részének körülbelül 30-40 ezer forinttal nő a nettó bére. A túlórák után viszont a jövőben nem jár pénz, így lehetnek olyanok is, akiknek csökken a bére.

32 milliárd idén

A hétfő délelőtti, közel egyórás zárt frakcióülés az Index információi szerint azzal indult, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter összefoglalta a javaslat fontosabb elemeit. Elmondta, hogy idén a tanárok a tervezett béremelés 60 százalékát kapják meg, majd a következő években ehhez újabb 10-10 százalékot kapnak. Balog szerint idén ez 32 milliárd, jövőre 153 milliárd, 2015-ben pedig 200 milliárd plusz kiadást jelent a költségvetésnek.

Ezt követően több képviselő is hozzászólt a témához. Úgy tudjuk, többen felvetették: problémát jelenthet, hogy az iskolaigazgatók kimaradnak a béremelésből. A frakcióülés egyik résztvevője utólag az Indexnek ezt azzal magyarázta: a jelenlegi rendszerben az önkormányzatok különböző pótlékokat, illetménykiegészítéseket adnak az igazgatóknak, ami megdobja a bérüket. A szeptemberben életbe lépő rendszerben ez azonban már nem járna az igazgatóknak. A politikus szerint a lépés négy-ötezer intézményvezetőt érinthet.

Jó ez a választások előtt?

Forrásaink szerint az egyik kormánypárti képviselő például azt vetette fel, hogy a jövő önkormányzati választások előtt nem lenne szerencsés, ha pont az iskolavezetők bére csökkenne. Egy másik képviselő pedig azt mondta, tud olyan intézményvezetőről, akinek bruttó 80 ezer forinttal csökken a fizetése.

Velük szemben egy harmadik frakciótag viszont arról beszélt: nem biztos, hogy mindez problémát fog okozni. Ezt azzal magyarázta, hogy a szülők felé a tanárok jelennek meg véleményformálóként, ők viszont részesülnek béremelésben. A képviselő azt fogalmazta meg aggályként, hogyan magyarázzák el a többi társadalmi csoportnak, például a munkásoknak, hogy ők nem kapnak béremelést.

Államtitkári fizetés az iskolában

Több felszólaló szóba hozta a túlórarendszer megszűnését is. Egy vezető kormánypárti politikus például azt mondta, hogy egy több évtizede működő gyakorlatról van szó. Egy másik fideszes viszont – úgy tudjuk –, erre reagálva azt felelte: több vidéki településen jelenleg sincs forrás ennek kifizetésére, így a rendszer átalakulását számos tanár számára nem lesz újdonság.

A felvetésekre Balog Zoltán többek között azt felelte: az iskolák állami tulajdonba vétele miatt az iskolaigazgatók kevesebbet fognak dolgozni, a menedzseri feladatok egy része kikerült a kezükből. Balog az igazgatók bérének lehetséges csökkentését azért sem tartotta problémának, mert szerinte több helyen jelenleg is nagy összeget vesznek fel. Példaként egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települést említett, ahol szerinte az iskolaigazgató helyettese államtitkári fizetést kapott. A túlórákról kormányzati részről elhangzott: előfordultak olyan esetek, hogy valaki  százezer forintos túlórapénzt vett fel.

Lobbiktól tart a kormány

A miniszter felszólalásában kitért a tankönyvpiacot érintő kormányzati tervekre - mondta egy résztvevő. Az Index még augusztus elején írt arról, hogy iskolák és a tankönyvterjesztés után hamarosan a tankönyvkiadásra is ráteheti a kezét az állam. Eszerint a kormányzat egy kis kiadón keresztül akarja átrendezni a 14 milliárdos tankönyvpiacot. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)

Balog a frakcióülésen – úgy tudjuk –, általánosságban azt mondta, hogy egy több tízmilliárdos piacról van szó. A kormányzati tervek pedig komoly gazdasági érdekeket sérthetnek, így arra kérte a képviselőket, hogy a kormányzati tervekre vonatkozó panaszokat óvatosan fogadják. Balog szerint a panaszok jelentős része azoktól az érdekcsoportoktól érkezik várhatóan, amelyeknek az üzleti érdekei sérülnek.

Bajnai elvett, Orbán ad

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Bajnai-kormány az IMF követelésére a tanárok egyhavi bérét vette el, ezzel szemben a jelenlegi kormány négyhavi bérnek megfelelő összegű emelést ad a tanároknak. Az igazgatók bérére vonatkozó kérdésünkre azt felelte: a frakcióülésen az az álláspont alakult ki, hogy „ebben a formában talán nem tartható”, hogy egyes iskolaigazgató bére megegyezett egy helyettes államtitkáréval.
 
A frakcióvezető arról is beszélt: 2013-ban emelkednek a reálbérek, 2010 második negyedéve és 2013 hasonló időszaka között 13,1 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek, a parlament pedig hozzákezdett az egészségügyi bérrendezéshez is.