138 embert vert át a Brokernet ügynöke

2013.08.29. 11:08
Összesen 138 károsultja van annak a bűnügynek, amelyben N. Attila Csaba, a Brokernet ügynökeként kínált nagy hozamú befektetési lehetőséget, de a pénzt végül nem fektette be. A piramisjátékelven működő rendszerben mintegy 400 millió forintot gyűjtött össze, aminek túlnyomó részét eltüntette. A károsultak most a Brokernetet, azaz annak jogutódját akarják beperelni. A Brokernet szerint nem érintettek az ügyben.

N. Attila Csaba a Brokernet Zrt.-vel megkötött megbízási szerződés alapján biztosítási ügynökként igen magas hozamú, rövid futamidejű befektetési lehetőséget ajánlott ügyfeleinek, áll a vádiratban, amely szerint a volt brókert csalással, sikkasztással és okirat-hamisítással vádolják. A férfi először saját ismerőseit kereste meg, de a magas hozam híre gyorsan terjedt az ismerősök ismerőseinek a körében is.

A férfi a beígért 20-30 százalékos kamatot eleinte még kifizette, így az átvert emberek bennhagyták a tőkét a további nagy hozam reményében, sőt másoknak is ajánlották a lehetőséget. Az ügyfélkör hamar száznál is több befektetőre szélesedett. A sértettek átlagosan 1-2 millió forintot adtak az ügynöknek, aki az ázsiai tőzsdék fellendülésével magyarázta a kiugró hozamlehetőséget. Nem volt ritka a 4-6, sőt 10 milliós ügyfél sem. Sokan először óvatosan csak pár százezer forintot fektettek be nála, de amikor látták, hogy jön a kamat, még több pénzt adtak oda neki, hogy forgassa meg.

„Hogy ne hittünk volna neki?” – magyarázta lapunknak az egyik sértett. „Hiszen több ismerős is ajánlotta megbízható befektetésként.” (N. Attila 2009 elején kezdett a bizniszbe, 2009 végéig fenn is tudta tartani a látszatot, hogy minden rendben megy.) A valódi brokernetes igazolvány – többen le is kérdezték a Brokernetnél, hogy valóban dolgozik-e ilyen nevű ügynökük, amit a cégnél megerősítettek – és a valódi PSZÁF-engedély teljesen meggyőző volt. Az, hogy a többi papír, számla hamisított volt, nem tűnt fel senkinek.

N. Attila a Winterthur Biztosító Zrt. nevére kiállított hamis papírokkal igazolta a pénzügyi műveleteket, azonban esze ágában sem volt a pénzt befektetni. A célja csak az volt a vádirat szerint, hogy hamis ígéretekkel megszerezze a sértettek pénzét. 138 embert sikerült becsapnia, összesen körülbelül 400 millió forintot kicsalva tőlük. Amikor a sértettek egyre többen kezdték követelni a pénzüket, kiderült, hogy a java részére keresztet vethetnek, N. Attila pedig eltűnt.

N. Attilát 2010 márciusában helyezték előzetes letartóztatásba, majd egy év múlva csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek ellene. A büntetőperben a károsultak meghallgatása folyik. (Mivel sokan vannak, az eljárás elhúzódott, sőt egy idő után meg is állt a sértettek elmondása szerint.)

N. Attila valószínűleg nem egyedül dolgozott. Megbízóit azonban vallomásában nem merte megnevezni. Vallomása szerint korábban a Brokernet pénzügyi akadémiáját végezte el, és a céggel hivatalos ügynöki szerződése volt PSZÁF-számmal együtt. Bár a sértettek és a vádlott elmondása szerint is döntő momentum volt a pénzügyi bizalom megszerzésében, hogy N. Attila a brokernetes igazolvánnyal igazolta magát, a volt ügynök azt vallotta, hogy a csaláshoz a Brokernetnek nem volt semmi köze. A winterthuros papírokat másolta, hamisította, és hamis számlaszámokat írt rá.

Arról nem tudni, hogy a beszedett 400 millió forint hova tűnt. A károsultak nem elégedtek meg a büntetőperrel, hanem kártérítési pert akarnak indítani szeptemberben, méghozzá a Brokernet, azaz a cég jogutódja ellen. Véleményük szerint a cégnek anyagi felelősséget kell vállalnia szerződéses ügynökével kapcsolatban.

Mint a károsultak egyike lapunknak elmondta, lassan három éve folytatnak tárgyalásokat a Brokernettel a kárpótlásról, de a cég húzd meg, ereszd meg játékot játszik velük, amit hivatalos ügyvédi levelekkel tudnak bizonyítani, amiben az áll, hogy a Brokernet peren kívül szeretné lezárni az ügyet. „Ha semmi felelőssége nem lenne a Brokernetnek, akkor el se kezdett volna tárgyalni velünk” – jelentette ki lapunknak az egyik sértett.

Megkerestük a nemrégiben átalakult Brokernet jogutódját, a Quantis Csoportot, hogy tudott-e arról, hogy szerződéses üzletkötője átvert embereket, vállal-e bármilyen (anyagi, erkölcsi) felelősséget a történtekért, és ha nem, akkor miért áltatja, hitegeti az átvert ügyfeleket lassan három éve?

A kérdésekre Kramer Stephan Peter, QUANTIS Consulting Zrt. vezérigazgatója válaszolt. Eszerint „a Quantis Consulting Zrt. vezetése értesült a N. Attila Csaba ellen folyamatban lévő nyomozásról és hatósági eljárásról, de ezek részleteiről és aktuális állásáról hivatalos információkkal nem rendelkezik. A Brokernet Csoport, illetve a Quantis Csoport tagjai ilyen eljárásban nem érintettek.

A vállalatcsoport transzparens és a prudens működésének keretfeltételeit, valamint a magas minőségű szakmai munkát az igazgatóság biztosítja, illetve több szakhatóság ellenőrzi. A Quantis Consulting Zrt. szerződött értékesítő partnereire vonatkozó magatartási, etikai normákat és előírásokat a velük megkötött szerződés részletesen szabályozza.”