Megkerülhető a hosszabb OKJ-s képzés

2013.08.29. 18:22 Módosítva: 2013.08.30. 10:38

Hosszabbak lesznek szeptembertől az OKJ-s képzések, és emiatt persze drágábbak is. Az iskolák ezért már augusztus 31-én elindítják a tanfolyamokat, és aki eddig beiratkozik, még kevesebbet fizethet.

Ahhoz, hogy valaki most kezdjen tanfolyamot a régi szabályok szerint, augusztus 31-ig

  1. ki kell töltenie és alá kell írnia a jelentkezési lapot,
  2. a képzőintézménynek felnőttképzési szerződést kell vele kötnie és
  3. augusztus 31-ig el kell kezdeni a képzést.
Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója az Indexnek azt mondta, hogy a legtöbb képző intézményben még mindig várják a jelentkezőket, és az ügyintézés „nagyon gördülékeny”, mivel a felnőttképzők felkészültek a megnövekedett érdeklődésre. Ez azt jelenti, hogy akár még 31-én is lehet jelentkezni, de utána be kell ülni az órára.

Ez változik

Korábban az eduline.hu foglalta össze, hogy szeptembertől mi változik az OKJ-s képzések körül. Röviden: a tanfolyamok hosszabbak és drágábbak lesznek, azért, mert mostantól itt is lesz minimum-óraszám. A hosszabbodás jelentős: egy számviteli ügyintézőt például az eddigi 300-400 óra helyett szeptembertől 960-1440 órás képzés vár. Ezért persze többet is kell fizetni, akár 800 ezer, egymillió forintot is.

Szintén változik, hogy az ingyenes képzés felső korhatára nem 22, hanem 21 év, de az OKJ-s képzésben töltött idő továbbra sem jön le az államilag támogatott egyetemi félévekből.