Orbán jön, ezért bekérik a tankönyveket

2013.08.30. 11:29

Az összes tankönyvet be kell vinniük a gyerekeknek a törökbálinti Bálint Márton Általános és Középiskolában hétfőn. Orbán Viktor vágja majd át a nemzeti színű szalagot az iskola új épületénél, az iskola vezetése pedig odateszi magát, a Zero nevű Tumblr szerzője szerint az alábbi emailt küldték el a szülőknek (mint később megtudtuk, az e-mailt elsőként az Átlátszó Oktatás tette közzé):

A médiában is hallható tévinformációk miatt, miszerint a tankönyvcsomagok nem érkeznek meg, kérünk minden felső tagozatos és középiskolai tanulót, hogy a hétfői, délelőtti tanévnyitóra az átvett könyveiket hozzák magukkal és a saját padjukra helyezzék el

Az Index – egy szülő nevében – telefonon érdeklődött az iskolánál, hogy valóban be kell-e vinni hétfőn a gyerekeknek a könyveket, s azt a választ kaptuk, hogy igen, legalábbis azoknak, akik az 5–9. évfolyamba járnak. Arra a kérdésünkre, hogy erre miért van szükség, azt válaszolták, hogy a miniszterelnök is ellátogat aznap az iskolai ünnepségre. A beszélgetésünk során kiderült, hogy valamennyi könyvet be kell vinniük a gyerekeknek. (Az alsósoknak aznap nem lesz tanítás, ezért őket nem érinti a dolog.)

A Bálint Márton Általános és Középiskolában egyébként – az iskola honlapja szerint – augusztus 29-én és 31-én osztják ki a könyveket, noha korábban több iskolaigazgatót is arra utasított Sipos Imre, közoktatásért felelős helyettes államtitkár, hogy minden gyerek szeptember 2-án, az első osztályfőnöki órán kaphatja meg tankönyveit, az egyes helyeken eredetileg tervezett augusztus 28-a helyett. „A régi rend szerinti logika mentén történő könyvkiadás az új ellátási rend tudatos, vagy nem tudatos akadályozásához, szabotáláshoz vezet” – írta Sipos.

Bár a szeptember 2-át arra hivatkozva jelölte meg a helyettes államtitkár, hogy így nem kell a szülőknek augusztusban befáradniuk az iskolákba, valójában arról van szó, hogy az államosított tankönyvellátás messze nem volt olyan gördülékeny, mint ahogy tervezték, és vannak olyan iskolák, ahol az utolsó pillanatban szállítják csak ki a könyveket. Ezt a kiszállításban részt vevő alvállalkozók is megerősítették korábban az Indexnek.

Az államosított tankönyvellátás okozta bonyodalmakról ebben és ebben a cikkünkben részletesen is foglalkoztunk.