Szigetszentmiklóson tesztelik a balos összefogást

2013.08.30. 18:37 Módosítva: 2013.09.01. 08:27

Első alkalommal fut neki közös jelölttel az MSZP, az Együtt–PM, és a Demokratikus Koalíció (DK) választási megmérettetésnek.  A szigetszentmiklósi időközi önkormányzati választásra a 8. választókerületben a Fidesz-KDNP színeiben 2010-ben győztes képviselő, Kécza György halála miatt került sor.

Gyakorlóterep az országos választásokra

„Precedensértékű lehet a vasárnapi választás, amely jelentőségében túlmutat a körzet és Szigetszentmiklós határain is” – helyezte tágabb dimenziókba a megmérettetést Ladányi Sándor. Az MSZP-s politikus szerint a győzelem ezért annak ellenére fontos lenne, hogy a választás bizonyos értelemben tét nélküli: a 14 fős képviselő-testületben a polgármesterrel együtt eddig 10 fideszes ült, így többségét a kormánypárt vereség esetén sem veszíti el. Rajtuk kívül az MSZP, az LMP, a Szövetség Szigetszentmiklósért és a Jobbik most 1-1 képviselővel rendelkezik a testületben.

„Nem mindegy, milyen súllyal lehetünk jelen a testületben, így nem állítanám, hogy tét nélküli volna a szavazás" – jelentette vélte Ladányi, aki szerint fontos üzenet lesz, ha az ő személyében az emberek az „összefogásra fognak szavazni". Nem számít rá, hogy tehetetlenül kellen ülnie a fideszes többségű testületben, mert „a jó javaslatok átmennek, a képviselők ugyanis konstruktívabbak, mint az kívülről olykor látszik".

Győzelmében azért is bízik a politikus, mert 2002 és 2010 között ő képviselte ezt a választókörzetet az önkormányzatban.

A választáson Ladányi mellett a FIDESZ-KDNP színeiben Keller Tamásné, az LMP-től Pádárné Bagoly Anna, a Jobbiktól Horváth Zsolt, függetlenként egy korábbi egyéni képviselő, Horváth István indul, valamint a helyiek számára is ismeretlen Magyar Autonóm Néppárttól Tóth Csaba.

Az előző ciklusban Szigetszentmiklós önkormányzatában még nem volt döntő a Fidesz fölénye: az akkor még 24 tagú testületben az MSZP 9, az SZDSZ 1, a Szövetség Szigetszentmiklósért 3 helyet birtokolt, míg a Fideszé 7 hely volt, a párthoz közel álló polgári körösök három mandátuma mellett.

Az LMP nem bútorozik össze

„Barátságos kampányt akartunk, az emberek jóérzésére építve, arra, hogy már mindenkinek tele van a hócipője az országos politikában tapasztalható acsarkodással" – mondta az LMP jelöltje. Pádárné Bagoly Anna is úgy érezte, hogy győzelme országos szinten is fontos érv lehetne a párt számára is. „Azt igazolná, hogy a pártra adott szavazat biztosan nem vész el" – mondta Pádárné, hangsúlyozva, hogy a kampányuk határozottan követte a párt országos stratégiáját. „Önállóak vagyunk és nem bútorozunk össze senkivel". A civilben pedagógus LMP-s jelölt kijelentette, hogy ennek megfelelően nem is volt semmiféle kísérlet arra, hogy közös jelöltet indítana a párt más ellenzéki párttal. „2010-ben még felmerült a gondolat, ma már nem" – mondta.

Ladányi szerint kétségtelen, hogy minden ellenzéki párt indulása „talán a Jobbikot kivéve”, a Fidesszel szembeni protesttábor megosztásához vezet. „Az LMP azonban nem képvisel olyan erőt, hogy ez befolyásolja az eredményt" – vélte az összefogás jelöltje.

Kövér nem előny

Bár az országgyűlés elnöke is a 34 ezer fős Csepel-szigeti településen él, Kövér László nem jelent meg a kampány során Keller Tamásné mellett. A fideszes jelölt ellenében indulók szerint egyébként sem ez befolyásolja a végeredményt.

Sokkal inkább döntő lesz a részvételi arány: az ellenzékiek szerint alacsony választói aktivitással a protestszavazatok lehetnek erősebbek. Korábban a választás Szigetszentmiklóson 30 százalék körül alakult. „Most azonban magasabb részvételi arányra számítok, a felfokozott hangulatra tekintettel" – árulta el Ladányi.

Ugyanazt ígérik

Ha azonban nem az országgyűlési választások makettjeként tekintünk Szigetszentmiklósra, azt tapasztaljuk, hogy a József Attila lakótelepet magába foglaló választókerület lakóinak ugyanazt ígérik a jelöltek: elsősorban jobb közbiztonságot, több térkamerát, erősebb rendőri jelenlétet, a randalírozók visszaszorítását. Ezt hangsúlyozta Keller Tamásné mellett Ladányi és Pádárné is, igaz, az LMP jelöltje a közbiztonság javulását inkább a közösség jobb önszerveződésétől, semmint a külső szervek beavatkozásától várja.