Csak a győztes szerint számít a szigetszentmiklósi eredmény

2013.09.02. 16:25

A vesztes pártok szerint nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy az MSZP–Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) közös jelöltje könnyedén megnyerte az időközi önkormányzati választást Szigetszentmiklóson. Ladányi Sándor 52 százalékot szerezve könnyedén utasította maga mögé a Fidesz-KDNP 29 százalékig jutott jelöltjét, Keller Tamásnét a 2200 választópolgárral rendelkező 8. választókerületben. A Jobbik jelöltje majdnem öt, az LMP-é 3,8 százalékot szerzett az átlagosnak mondható, 30 százalékos részvétellel megtartott választáson.

„Az volt a csoda, hogy 2010-ben nyert a Fidesz-KDNP jelöltje” – mondta az Indexnek Becz Péter. Az önkormányzat fideszes képviselője szerint várható volt az eredmény, hiszen Ladányi ismert ember a körzetben, aki 2002 és 2010 között is innen jutott egyéni mandátumhoz. „Csak akkor tudott, mindössze 28 többletszavazattal győzni Kécza György, amikor a Fidesz-KDNP országos támogatottsága akkora volt, mint még soha” – ismerte el Becz. (Az időközi választásra Kécza György halála miatt került sor.) Bár a körzetben kevésbé ismert jelölttel indult, Becz szerint a párt minden tőle telhetőt megtett a kampányban.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint nem kell messzemenő következtetést levonni az eredményből.

Konstruktív ellenzéki

A városatya azonban úgy látja azonban, hogy nemcsak országos, de helyi szinten sem kell túldimenzionálni a baloldali jelölt győzelmét. A Fidesznek a 14 fős testületben az eddigi tíz helyett mostantól kilenc képviselője van, a többség tehát továbbra is biztosított. (Rajtuk kívül az LMP, a Jobbik, a Szövetség Szigetszentmiklósért egy-egy, az MSZP most már kettő képviselői helyet birtokol.) Becz szerint az eredményben pozitívum, hogy Ladányi konstruktív ellenzékiként ismert. „A Jobbik és az LMP sokszor támadta őt ezért, jogtalanul. Ők mindenben ellentmondtak, de az eredményből látható, hogy ezt nem értékelik a választók” – vélte Becz.

Nincs két Ladányi

Ladányi Sándor
Ladányi Sándor
Fotó: varosatyak.hu

Az LMP szerint azonban Ladányi épp azért maradhatott talpon egyedüli MSZP-s képviselőként, mert mindenben a Fideszt támogatta. Jaksa-Ladányi Emma Zsuzsanna szerint – az önkormányzat LMP-s tagja csak névrokona Ladányi Sándornak – azért sem meglepő a közös baloldali jelölt győzelme, mert a választáson döntően csak a „Kádár-korban dolgozott”, hetven felettiek vettek részt. „A kampány nála az ingyengulyásról, a Fidesznél meg az ingyensörről szólt, országos szlogenekkel, valójában megfeledkezve a körzetről” – mondta Jaksa-Ladányi, aki szerint a választástól távol maradt 70 százalék a lábával jelezte, hogy nem kér az ilyen alternatívából. „Talán a mi kampányunk sem volt elég erős, amely során igyekeztünk felmérni, mi volna a legfontosabb a helyiek számára.”

Az LMP tagja szerint az eredmény nem ismételhető meg Szigetszentmiklóson.„Nincs két Ladányi. Az ő helyzete különleges. Vállalkozása révén is jelen van a körzetben, mindig volt ideje pár szót váltani séta közben is a lakótelepen üldögélő nénikkel, ők ezt hálálták meg szavazatukkal, sokszor úgy érezve, hogy egyébként mellőzik őket” – vélte Jaksa-Ladányi, megjegyezve, hogy ezeket a szavazókat viszont becsapta a baloldaliak kampánya. Ladányi ugyanis listás mandátummal eddig is képviselője volt a testületnek, győzelmével lényegében csupán más párttársának biztosít helyet. „Az, aki követi őt a listás helyen, ugyanúgy a körzetben lakik, de nem merte megmérettetni magát” – jegyezte meg az LMP-s képviselő.

Porig alázott Fidesz

„2002 és 2010 között is én képviseltem a körzetet az önkormányzatban, természetes volt, hogy én indulok a helyért” – indokolta Ladányi, hogy a helyért miért ő indul, ha listán már úgyis képviselő. „Régóta dolgozom a körzetben, a vállalkozásom is itt működik, bármikor megtalálható vagyok, ami szintén fontos szempont lehet a választóknak” – mondta.

A képviselő szerint szerint a győzelem országos jelentőségű, mert jelzi, hogy a szélesebb együttműködés az ellenzéki pártok között hatékony lehet. „Nem tudom, hogy az összefogás mire lesz elég 2014-ben, de biztosan hitet ad a választóknak, hogy van olyan formáció, amely esélyes lehet."

Sarkosabban fogalmazott az MSZP szóvivője. Török Zsolt szerint azzal, hogy az összefogás jelöltje másfélszer annyi szavazatot kapott, mint a Fideszé, „porig alázta” a kormánypártot. „Remélem ez egy tendenciát jelez, hiszen Dunaföldváron, Szolnokon, Nyírbátorban is az ellenzék nyert" – idézte fel a közlemúlt választási eredményeit a szóvivő. Igaz, a Fidesz az idén Barcson, Szendrőn és az I. kerületben is győzni tudott hasonló megmérettetésen.