no

Gyurcsányt beindította Szigetszentmiklós

2013.09.02. 19:04

Közös lista- és egyénijelölt-állítást javasolt a Demokratikus Koalíció a szocialista pártnak. Ezt Gyurcsány Ferenc pártelnök jelentette be hétfőn azután, hogy az MSZP vezetőivel tárgyalt. A volt kormányfő azt mondta: a DK továbbra is az átfogó ellenzéki megállapodás híve közös listával, közös miniszterelnök-jelölttel, és azt javasolják, hogy erről a célról továbbra se mondjanak le az ellenzéki oldalon.

A DK a hétfői tárgyaláson közös MSZP-DK listára és a szocialistákkal közös egyéni jelöltekre tett javaslatot. Elképzelésük szerint a választókerületeket és a listás helyeket a pártok támogatottságának megfelelő arányban osztanák fel. Ugyanakkor a DK igényt tartana a közös lista második helyére.

Múlt pénteken Gyurcsány Ferenc még arról beszélt, hogy a DK saját országos listát állít és mind a 106 körzetben egyéni képviselőjelöltet indít. A pártelnök véleménye szerint az MSZP és az Együtt 2014-PM csütörtöki megállapodásával a teljes körű ellenzéki összefogás ügye egyelőre elbukott.

A szigetszentmiklósi siker – ahol az időközi parlamenti választáson hatalmas fölénnyel nyert az MSZP, az Együtt és a DK által is támogatott Ladányi Sándor – azonban újra felcsillanthatta a reményt egy sikeres MSZP-DK együttműködéshez. Gréczy Zsolt, a DK új szóvivője szerint „Szigetszentmiklós üzent az MSZP-nek, az Együttnek és az egész országnak, hogy 2014-ben csak a DK-val és Gyurcsány Ferenccel működhet az együttműködés és a kormányváltás".  Ma erről tárgyalt Gyurcsány Ferenc az MSZP-vel.